AktuelnoCentar za kulturuKulturaMuzikaNGO i udruženjaOlovoRadio Olovo

U organizaciji Udruženja “Saray sevdah” u Olovu održan 9.Festival sevdalinke “U amanet mladima”

U petak je u sali Centra za kulturu,sport i informisanje Olovo održan 9.Festival sevdalinke “ U amanet mladima”.Na festivalu koji je bio takmičarskog karaktera nastupilo je 15 mladih izvođača sevdalinke koji su stigli iz dvije osnovne škole “Hasan Kikić “Solun i “Olovo” .Organizator festivala bilo je Udruženje sevdalija “Saray sevdah” iz Sarajeva kojima je veliku podršku u odabiru i motivaciji učenika pružila Emina Nukić Hemić profesorica Muzičke kulture.

Pobjednik takmičenja Hamza Bajraktarević

Nakon što su u takmičarskom dijelu nastupili svi učesnici žiri u sastavu Refija Muslić,Vesna Hadžić i Emina Nukić Hemić odabrao je i nagradio novčanim nagradama i najbolje izvođače ovaj put počevši od četvrtog mjesta jer kako kažu imali su težak zadatak prilikom odabira, bio je veliki broj talentovanih izvođača.

Novčane nagrade i zahvalnice svim izvođačima uručile su članica žirija Vesna Hadžić i profesorica Emina Nukić Hemić.

Pobjedničku pjesmu “Ašik ostah na te oči” izveo je Hamza Bajraktarević kojem je nagradu Udruženja “Saray sevdah “uručila predsjednica udruženja Refija Muslić.Prva nagrada je snimanje jedne sevdalinke u profesionalnom studiju koje će ugovoriti Udruženje “Saray sevdah”.

Četvrto mjesto podijelile su Muminović Berina, Kladančić Neila i Bajraktarević Ismeta.

Treće mjesto dijele Imamović Medina i Džakmić Medina .

Drugo mjesto podijelili su Mehanović Irhad i Muminović Anisa.

Pobjednik festivala Hamza Bajraktarević se od malih nogu bavi sviranjem i pjevanjem iz hobija i ljubavi prema muzici koju je naslijedio od oca Emira.

Ovo takmičenje za njega je kaže potvrda da se nastavi baviti muzikom i pjevanjem.I mlađa sestra Ismeta je ovo veče nastupila na festivalu i njen nastup je bio zapažen od žirija kaže majka Lejla inače učiteljica koja nastoji da utka ljubav prema našoj bh tradiciji ne samo u svojoj porodici već i svojim učenicima.

O festivalu sevdalinke “U amanet mladima” i saradnji sa članicama udruženja “Saray sevdah” kojima je pruzila nesebičnu podršku profesorica Emina za naša radio i portal kaže,

-Saradnja je bila izuzetno dobra, ono što je mene posebno motivisalo jesu riječi Refije Muslić : ove godine odlučile smo da dođemo u neku manju sredinu i da damo djeci priliku da pokažu šta znaju. Javio se veći broj takmičara međutim dosta ih je odustalo zbog prevoza a iz Careve ćuprije odustali su svi takmičari upravo zbog prevoza. Takmičari su pokazali da znaju šta je sevdalinka i da njeguju tu oblast narodne muzičke tradicije. Saradnja je planirana i sljedeće godine, samo nešto ranije da bi se sve aktivnosti (finalno veče) mogle završiti do polovine maja zbog ostalih aktivnosti kaje djeca imaju u svojim školama. I djeca su jako zadovoljna, ovo je bilo nešto novo i tu su upravo mogli pokazati svoju vještinu i umjeće u interpretaciji sevdalinke koja je zaštitni znak naše kulturne baštine. Očekujem sljedeće godine još veći broj takmičara i jedno veliko druženje uz sevdah,kaže prof.Emina Nukić Hemić.

Zahvalnost u organizaciji festivala Udruženje “Saray sevdah” na kraju je iskazalo dodjelom zahvalnica Općini Olovo koja je bila pokrovitelj organizacije kao i Općinskom načelniku Đemalu Memagiću ,preduzeću “Kran” PJ Meorača,profesorici Emini Nukić Hemić i Centru za kulturu,sport i informisanje Olovo. Podrška mladim izvođačima bili su već eminentni ali mladi interpretatori sevdalinke članice i članovi udruženja Vesna Hadžić ,Refija Muslić ,Amina Bajramović, Hazim Imamović, Mirza Varupa, Deni Varupa-klavir i harmonika Enes Salman.

Evo imena svih izvođača i pjesama koje su izvodili.Nadamo se da će biti prilike da se prijave i sljedeće godine na nekom od takmičenja koja budu organizovana za izvođače sevdalinke.

-Imamović Medina 3.mjesto, Oj safete sajo

-Kladančić Neila 4.mjesto, Ali pamtim još

-Đogić Anisa, Zvijezda tjera mjeseca

-Muratović Rijad, Čudna jada od Mostara grada

-Bajraktarević Hamza 1.mjesto, Ašik osta na te oči

-Bajraktarević Ismeta 4.mjesto, Ah što ćemo ljubav kriti

-Degirmendžić Emina ,Bosno moja

-Hadžiabdić Jusuf ,Tamburalo momče u tamburu

-Mehanović Irhad 2.mjesto ,Rijeko bosno

-Muminović Anisa 2.mjesto ,Ah što ćemo ljubav kriti

-Višća Adela, Oj Safete sajo sarajlijo

-Višća Merjema, Nigdje tako k’o u Bosni nema

-Muminović Berina,4.mjesto ,Ružo moja

-Džakmić Medina 3.mjesto ,Kad ja pođoh na Brnbašu

-Mašić Belma ,Tamburalo momče u tamburu

Tonski zapis je na linku ispod,

https://open.spotify.com/episode/5RMtQL2GugAr7OYpn5sesO

Radio Olovo/ A.Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button