AktuelnoKultura

Članovi folklorne sekcije OŠ “Olovo” učestvuju na Festivalu folklora u gradu Canakkale u Turskoj

Članovi folklorne sekcije OŠ “Olovo” na čelu sa  direktorom Suadom Halilovićem , nekoliko nastavnika i roditelja stigli su u turski grad Canakkale gdje  učestvuju na Festivalu folklora gdje predstavlaju Olovo i Bosnu i Hercegovinu. Ekipa će u Turskoj boraviti sedam dana. Osim boravka i učešća na Festivalu  planirana je i posjeta  Istanbulu,kaže za naš radio Sanela Kakičija koaj je ovaj put u ulozi roditelja.

Canakkale je grad koji je kroz historiju svjedočio ratovima čiji su tragovi vidljivi i danas. Ovaj grad u kojem se nalaze memorijalni centri različitih nacija, smješteni u prelijepu prirodu, pravi je muzej na otvorenom.

 Canakkale je još od helenističkog doba bilo među najpoželjnijim gradovima, dok je za vrijeme Prvog svjetskog rata snažnom odbranom natjerao engleze da se uvjere da “Nije moguće preći Canakkale”. Tragovi ratova skriveni su u spomenicima i memorijalnim centrima, koji su važni i za okupatorske zemlje. Tako unuci engleskih, australskih i novozelandskih vojnika svake godine 25.aprila posjećuju Galipolje kako bi odali počast svojim precima.

Pored historijskih i duhovnih vrijednosti, Canakkale svoje posjetioce osvaja i ljepotom plaža, ulica i luka. Ukoliko tražite ljetnu destinaciju u kojoj ćete u mirnoj atmosferi upoznati neku različitu kulturu, Canakkale je pravi izbor za vas.

 Memorijalni centri u Canakkalama Galipoljski poluotok koji se smješten između Mramornog i Egejskog mora, zbog velikih bitki koje su se vodile baš na tom mjestu, ima veliku historijsku vrijednost.

Memorijalne centre koji su izgrađeni za poginule vojnike svake godine posjećuje hiljade ljudi iz različitih dijelova svijeta. Antički grad Troja Troja, jedan od najpoznatijih antičkih gradova u svijetu, nalazi se na obroncima planine Kaz. Riječ je o gradu koji je Homer opisao u epskom djelu Ilijada, a gdje se vodio trojanski rat.

Ovaj antički grad koji postoji oko pet hiljada godina uvršten je među Nacionalne parkove kao i u UNESCO listu svjetske baštine. Podmorski muzej Podmorski muzej u Canakkalama slovi za najveći podmorski muzej na svijetu. Ovaj šaroliki muzej posjeduje nekoliko prostora koji posjetiteljima pružaju ugodnu atmosferu.

Najistaknutije djelo ovog muzeja jeste brod Nusret, koji je bio osmanski minopolagač za vrijeme Bitke na Galipolju. Tržnica sa ogledalima (Aynalı Çarşı) U prošlom stoljeću simbol Canakkala postala je Tržnica sa ogledalima (Aynalı Çarşı) koja je nazvana po ogledalima koja su se nalazila sa obje strane ulaznih vrata. Ova tržnica je bombardovana za vrijeme Bitke na Galipolju, a današnji oblik poprimila je 1967.godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button