AktuelnoMjesne zajednice

BILI SMO U RUBINIĆIMA

Da je zavičajna ljubav nepresušan osjećaj koji ljude  dovodi i vraća tamo gdje su se rodili i odrastali uvjerili smo se jučer u Rubinićima, gdje su se, na tradicionalnom avgustovskom druženju, okupili brojni prijeratni stanovnici ovog pitomog planinskog mjesta.

Do Rubinića se dolazi, prvo, ne tako lošim regionalnim putem Olovo-Han Pijesak koji je od nedavno, na potezu Petrovići – Žeravice,  bogatiji za još jednu novu asfaltnu dionicu od 1.km.

No kada se u Žeravicama odvojite sa regionalnog puta i skrenete na lokalni put prema Rubinićima očekuje vas oko 3,5 km prave makadamske avanture.

 Ipak kolone vozila milile su jučer prema ovom živopisnom povratničkom mjestu u kome je nakon rata obnovljeno oko 40 kuća i u kome danas živi tek par porodica koje cijelu godinu čekaju da u ovom obimu oživi njihov komšiluk, kuće i okućnice, da ožive livade i putevi koji selu vode.

Tradicionalni avgustovski susret Rubinjana i njihovih prijateljaove godine prvi put je dobio i svoj vjerski ukras – Dovu. S razlogom jer je ove godine u Rubinićima započela gradnja džamije, na čijim temeljima se pred podne namaz okupio veliki broj ljudi.

Prisustnima su se prije podne namaza obratili Zaim Mahmutović – predsjednik MIZ Vlasenica kome Rubinići pripadaju, Mustafa Šegić ispred građevisnkog odbora, te u ulozi gosta predavača Nezim ef. Halilović – Muderis. Učenjem Kur’ana prisutne su počastili hafizi Vedad Čolaković i Abdurahman Hadžić.

Svi govornici zvanični govornici, ali i sadašnji i bivši stanovnici ovog mjesta sa kojima smo razgovarali izrazili su nadu da će džamija u Rubinićima  čija je izgradnja u toku biti novi magnet koji će okupljati ljude i širiti pozitivne ljudske vrijednosti.

Gostoljubivi domaćini otvorili su vrata svojih domova za ručak, kahvu i osvježenje za sve nas prisutne, a kasno popodne, uprkos tmurnim oblacima i povremenoj kiši izašlo se na narodno veselje i teferič uz muziku i kolo.  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button