AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

“PARTIJA REMIJA” – PREDSTAVA KOJA ODSLIKAVA STANJE NAŠEG DRUŠTVA

Sinoć su u kino sali Doma kulture u Olovu naši građani imali priliku pogledati pozorišnu predstavu “Partija remija” u izvedbi Fakete Salihbegović – Avdagić i Mugdima Avdagića.

Ovaj pozorišni komad američkog dramatičara Donalda Li Koburna govori o dvoje starijih ljudi, koji se sreću u staračkom domu, i koji, u želji da prekrate vrijeme, započnu igrati remi.

Ta zabava, isprva, biva razlogom za druženje i smijeh, a da bi, kasnije, prerasla u međusobnu borbu, pravi mali rat u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, a što su potisnuli u sebe.

Taj nesumnjivo krupan problem je prisutan u našem društvu, a ne činimo gotovo ništa da ga riješimo (svjesno ili ne).

– Taj problem je i više nego uočljiv: (ne)kultura dijaloga. Imamo potrebu da mnogo pričamo, a istovremeno nismo spremni saslušati jedni druge. Živimo u svojim zatvorenim svjetovima, podigli smo bezbroj barijera oko sebe, i ne dopuštamo nikome da nam se približi – kazali su nam nakon predstave njeni protagonisti Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić.

Priča iz Partije remija sugeriše nam, dakle, da ne zaboravljamo istinske ljudske vrijednosti: humanost, ljubav, saosjećanje, razumijevanje, toleranciju, kulturu dijaloga… Upravo te vrijednosti i čine nas, valjda, ljudima – potcrtali su u izjavi za naš Radio ovi glumci zahvaljujući se na druženju i čestitajući svim građanima Olova Dan naše općine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button