AktuelnoOlovo

BRITANSKI AMBASADOR U POSJETI OLOVU

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly boravio je danas u posjeti Općini Olovo. Visokog gosta pred zgradom Općine Olovo dočekao je načelnik Đemal Memagić sa saradnicima.

Na sastanku održanom u kabinetu Općinskog načelnika prvi čovjek Općine Olovo upoznao je Nj.E. Ambasadora Velike Britanije sa privrednom slikom naše općine, sa aktuelnim i budućim planovima u oblasti turizma, drvoprerade i iskorištavanja prirodnih resursa.

Poseban akcenat stavljen je na poslovanje i aktivnosti olovskog rudnika olova i ceruzita “Geomet” d.o.o Olovo, čiji je vlasnik Britanska kompanija “Mineco” i koji na poslovima eksploatacija u Olovu zapošljava preko 200 radnika.

  • Planirane aktivnosti na proširenju kapaciteta i obima poslova na eksploataciji i preradi olovne rude, što će zahtjevati nove saglasnosti lokalne zajednice, morat će se provoditi po najvišim ekološkim standardima – saglasni su i Načelnik i Ambasador. Posebno s obzirom na ekološki incident koji je početkom godine uznemirio građane Olova, nakon što je voda iz rudničke separacije onečistila rijeku Biošticu, ali i Krivaju i Bosnu.

Njegova ekselencija Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilli zahvalio se načelniku Memagiću na gostoprimstvu, prijatnom razgovoru i prigodnom poklonu (slika rudara u bakrorezu) izrazivši radost što je, nakon više prolazaka pored našeg malog i lijepog grada, danas imao priliku boraviti u Olovu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button