AktuelnoHistorijaNGO i udruženjaOlovo

OBILJEŽENA 30.GODIŠNJICA POGIBIJE HEROJA NESIBA MALKIĆA I OFICIRA 210.ŽIVINIČKE BRIGADE ARBiH

Kod spomen obilježja podignutog na platou Crnoriječke visoravni, na mjestu gdje je na današnji dan prije tačno 30 godina poginuo heroj odbrane BiH Nesib Malkić i još četvorica oficira 210. Viteške oslobodilačke brigade Živinice, danas se okupio veliki građana da oda dužnu počast herojima i oživi sjećanje na sudbonosne ratne dane u kojima se stvarala sloboda.

Porodice poginulih, saborci, predstavnici brojnih boračkih organizacija, vojni, policijski i politički zvaničnici, predstavnici obraznovnih, vjerskih i drugih  institucija i ustanova, nakon učenja sure   Ja-sin i dove, položili su cvijeće na spomen obilježje.

Na detalje tragičnog događaja i ratne okolnosti prisutne je podsjetio Enes Gurda- jedan od pet ranjenih oficira i aktuelni predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Živinice. On je podsjetio da je tih oktobarskih dana započinjala velika ofanziva na Olovo. Istovremeno, samo dva dana prije tog kobnog 25.10.1993.godine ratni zločinac Ivica Rajić je sa ekstremistima HVO-a iz Kiseljaka počinio masakr nad bošnjačkim civilnim, stanovništvom u selu Stupni Do Općina Vareš. U cilju preuzimanja kontrole nad Varešom gdje je u to vrijeme trajala otvorena saradnja sa četnicima mi oficiri 210. bbr Živinice dobili smo hitan zadatak da, prije uključenja u tu akciju,  obavimo komandno izviđanje. Upravo na ovom djelu Crnoriječkoj visoravni na kome danas stojimo iz pravca Bijambara doletjele su samo dvije artiljerijske granate. Prva je pala stotinjak metara od komandantske grupe, druga je pala u direktno među nas – prisjetio se tada teško ranjeni Gurda. Pet oficira je teško ranjeno a komandant brigade Nesib Malkić je bio na mjestu mrtav. S njim su poginuli načelnik štaba brigade – Fikret Andelić, te oficiri Sead Paravlić, Nevres Šišić i Nermin Forčaković.

Današnjem događaju prisustvovale su uz našu i brojne druge novinarske ekipe koje su od strane organizatora zamoljene da prenesu informaciju da će večeras, premijerno, na RTV Živinice, u 20:30 sati, biti prikazan dokumentarni film kojim je ova medijska kuća, u saradnji sa JOB Živinice, rekonstruisala ovaj tragični događaj i izjavama očevidaca zauvijek sačuvala spomen na pogibiju i ranjavanje ovih časnih oficira ARBiH.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button