Općenito

Evropska unija isporučila sanitetska i transportna vozila Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kao podršku deminiranju

Povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Evropska unija je danas izvršila primopredaju 21 sanitetskog i transportnog vozila Deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.  Ovo je prva isporuka od ukupno 68 vozila koja će Bosna i Hercegovina primiti kao dio pomoći vrijedne 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog fonda za podršku ostvarenja cilja da Bosna i Hercegovina bude bez mina.  U julu 2022. godine, u okviru ove pomoći, izvršena je primopredaja 150 detektora metala.

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije, Angelina Eichhorst, je izjavila: „Evropska unija je u potpunosti posvećena podršci sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine. U tu svrhu smo izdvojili 20 miliona eura kao pomoć Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, uz pomoć pruženu za obezbjeđenje sigurnog okruženja kroz EUFOR-ovu operaciju ALTHEA.”

Eichhorst je čestitala Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim njenim pripadnicima i naglasila važnost njihovog rada kao uspješnog simbola bosanskohercegovačke raznolikosti i jedne od institucija u koju građani imaju najviše povjerenja. Također je napomenula da je sigurnost ključna komponenta za stabilnost, prosperitet i napredak na evropskom putu, te da podrška u okviru Evropskog mirovnog fonda predstavlja bitan element u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njenoj sposobnosti da doprinese sigurnom okruženju u regiji, kao i da učestvuje u vojnim misijama i operacijama pod okriljem Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Evropske unije. Naglasila je i ulogu Evropske unije kao najlojalnijeg partnera i pružatelja pomoći Bosni i Hercegovini.

Uz pomoć za deminiranje, Evropska unija je u decembru 2022. godine odobrila dodatnih 10 miliona eura za terensku opremu, odnosno ključne alate za vojno inžinjerstvo i materijale za zaštitu od HBRN (hemijsko-biološko-radiološko-nuklearnih) incidenata za Brigadu taktičke podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine će kroz ovu mjeru pomoći iz Evropskog mirovnog fonda dobiti i 6 miliona eura u korist Balkanske medicinske operativne grupe. Kao dio navedene pomoći, Evropska unija će isporučiti sanitetska vozila, terenska vozila, opremu za bolnice i laboratorije, te IT i komunikacijsku opremu namijenjenu sanitetskim vojnim jedinicama u regiji.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, je izjavio: „Uz ovu vrijednu donaciju, naš Deminerski bataljon će raditi još snažnije da provede državnu Strategiju protivminskog djelovanja prema kojoj naša zemlja treba biti bez mina do 2025. godine. Naši demineri, potpomognuti ovim vrijednim finansijskim sredstvima, kao i onim koja će biti donirana u budućnosti, bit će stvarni lideri u području humanitarnog deminiranja i vrlo rado će se staviti na raspolaganje snagama EU i NATO-a u provedbi ovih zahtjevnih i izazovnih zadataka.”

Kroz Evropski mirovni fond Evropska unija naglašava svoju posvećenost stabilnosti i sigurnosti oko svojih granica i šire, kao i svoj sveobuhvatni pristup u podršci partnerima, odlučnost da se zaštite demokratske vrijednosti, te svoju spremnost da preuzme ulogu faktora sigurnosti.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button