AktuelnoVijesti iz regije i svijeta

Eastern Express – jedna od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu

Turski Eastern Express, jedna od najboljih svjetskih željezničkih ruta koja nudi nezaboravno putovanje od centra do istočnog dijela Turske, počela je da dočekuje svoje putnike.

 

Kao ruta koju bi svaki avanturista koji posjeti Tursku trebao iskusiti, Eastern Express je nedavno završio svoju prvu vožnju u sezoni 2023-2024. U dužini od približno 1.310 kilometara, putovanje vozom počinje u glavnom gradu Turske, Ankari, nastavlja do Kirikalea, Kajserija, Sivasa, Erzindžana i Erzuruma, a završava se u Karsu.

 

 

 

 

 

 

 

Ovo putovanje koje traje oko 26 sati, pruža putnicima priliku da duž rute posmatraju raznolik pejzaž Turske i vide kako se istočne provincije transformišu u izvanredne zimske destinacije tokom sezone.

 

 

 

 

 

Jedinstvena avantura

 

Dva voza, Eastern Express i Touristic Eastern Express, saobraćaju na relaciji Ankara-Kars. Turistički voz je dodan na rutu 2019. kako bi se zadovoljila potražnja kada je Eastern Express postao jako popularan. Eastern Express raspolaže s dva tipa vagona – vagonima s ležajevima i s vagonima sa sjedištima koji se mogu pretvoriti u ležajeve za spavanje. Voz staje na oko 50 stanica.

Touristic Eastern Express posjeduje osam udobnih vagona za spavanje i jedan vagon-restoran. Svaki vagon za spavanje ima deset kupea sa po dva kreveta. Iako putnici mogu uživati u doručku i večeri u vagon restoranu, rastući trend – pod utjecajem društvenih mreža – je večerati u udobnosti svog kupea, gdje putnici mogu pripremiti i aranžirati stol po svom ukusu s delicijama koje donesu ili naruče s jednog od ukupno 29 putničkih stajališta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za razliku od Eastern Express-a, koji ima ograničeno vrijeme pauze, Touristic Eastern Express, s pauzama od dva do tri sata, omogućuje putnicima da vide više znamenitosti. U novoj sezoni, Touristic Eastern Express zaustavlja se na stanicama Erzincan i Erzurum u smjeru od Ankare prema Karsu, dok se na povratnoj ruti, odnosno smjeru od Karsa prema Ankari, zaustavlja na stanicama İliç, Divriği i Šivas.

 

 

 

 

 

 

 

Posljednja stanica – Kars, magični zimski grad Turske

 

Rastuća popularnost Touristic Eastern Expressa učinila je njegovu posljednju stanicu najjedinstvenijom zimskom destinacijom za posjetioce. Ljepota Karsa, kao i ostali slikoviti anadolski gradovi duž rute, značajni su razlozi ove slave. Smješten u sjeveroistočnoj Turskoj, Kars je jedno od najstarijih naselja u Anadoliji, koje je ugostio Urartance, Perzijance, istočne Rimljane, Seldžuke, Osmanlije i Ruse, i mnoge druge. Položaj grada na raskršću brojnih važnih trgovačkih puteva, uključujući i Put svile, rezultirao je razvojem arhitektonski i kulturno bogate destinacije.

Hoteli u centru Karsa dočekuju goste u veličanstvenim zgradama u baltičkom stilu, a gradski restorani, poznati po kavkaskim predstavama  i ugodnoj atmosferi u hladnim zimskim večerima, takođe čine grad jedinstvenim. Bogata kuhinja Karsa, poznata po svojim prepoznatljivim okusima – posebno po regionalnim sirevima i sezonskim jelima od guske – samo su neki od brojnih užitaka koje grad nudi posjetiteljima. Šetnja centrom grada otkriva nekoliko prekrasnih zgrada od bazaltnog kamena uključujući džamiju Fethiye, džamiju Kümbet, zamak Kars i objekte na obalama potoka Kars.

Arheološko nalazište Ani,i pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja jednu od najneobičnijih stanica na ovom području. Od impozantnih zidina koje okružuju drevni grad do raznolike zbirke katedrala, džamija, karavan-saraja i mostova koji su sačuvani netaknuti do današnjeg dana, Ani pruža fascinantan prikaz različitih objekataa koji predstavljaju vjerske, administrativne, vojne i civilne arhitektonske primjere iz različitih razdoblja.

 

Kars, poznat i kao skijaška destinacija, dom je skijaškog centra Sarıkamış koji ima treću najvišu skijašku stazu na svijetu i kristalno bijeli snijeg koji se može vidjeti još samo na Alpama. Još jedno izuzetno iskustvo Karsa je proslava stoljetne tradicije vožnje saonicama koje vuku konji po jezeru Çıldır, koje se krajem novembra zamrzne, stvarajući debeli sloj leda koji može biti debljine jednog metra.

 

Fotografije: TGA – Turska agencija za razvoj turizma

Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button