AktuelnoOlovoVijesti iz ZDK

VLADA ZDK U ZVANIČNOJ POSJETI OPĆINI OLOVO

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođeni premijerom Nezirom Pivićem boravili su danas u radnoj posjeti Općini Olovo, gdje su sa načelnikom Općine Olovo Đemalom Memagićem i njegovim saradnicima razgovarali o modalitetima saradnje i realizaciji aktuelnih projekata na području općine Olovo. U delegaciji Kantonalne vlade bio je i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

Prvi čovjek Općine Olovo-načelnik Đemal Memagić upoznao je Premijera i ministre sa aktuelnom opštom i privrednom slikom na području naše općine, akcentirajući neke od konkretnih projekata za koje, kako je kazao, očekuje podršku Vlade ZDK:

  • Vidimo da ste podržali i da ste objavili novčanu podršku projektima putne infrastrukture ka našim turističkim destinacijama Zeleni Vir i Ajdinovići. Ne sumnjamo da će to biti provedeno i zahvalni smo na tome.
  • Pozivam vas da podržite projekat izgradnje našeg gradskog dječijeg obdaništa u zgradi Doma kulture. Aktuelan je naš tender za radove od oko 130 hiljada KM, a do završetka bit će nam potrebno još od 300-400 hiljada KM. U prošlom sazivu vlade mi smo imali obećanje da će rebalansom biti obezbjeđena sredstva za ovaj projekat, pa vas pozivamo da na tom tragu i vi uzmete učešće u njegovoj realizaciji.
  • Izgradnja škole u Olovskim Lukama našem najvećem prigradskom naselju i MZ je ono što nas očekuje i gdje se također nadamo vašoj podršci.
  • Ovo što radimo u Akvatermu i rezultati koje tamo postižemo požuruju nas da, nakon istražnih radnji i analiza, uradimo bušotine za nove količine banjske vode kao uslov za nove kapacitete. Rudnik nam je u tom projektu vrijednom od 500-600 hiljada KM obećao pomoć, ali očekujemo, uz određena naša sredstva i podršku sa viših nivoa.
  • Poslovna zona je projekat u koji je već bilo ulaganja, očekujemo već narednog mjeseca da gore krene sa radom ovo preduzeće za preradu, a imamo narednih dana i sastanke sa jednom Njemačkom grupom zainteresovanom za posao na tom dijelu.
  • Šuma, ŠPD i šumarije su tema kojima se mi bezuspješno bavimo godinama bez posebnog efekta. Naša se šuma i dalje sijeće i uništava, mi za to na godišnjem nivou dobijamo oko 180 hiljada KM, a pri tome nam se na putevima napravi dva, tri puta veća šteta od tog iznosa. Ja o tome ne bih puno, jer vi kao i ja znate da je ŠPD politički poligon na kome se politike rastaljuju, kroz direktorske pozicije, upravne i nadzorne odbore, a štetu trpe Olovo i Vareš. Ne očekujem ni u buduće tu neke rezultate i promjene, ali bilo kakav napredak bolji je od ovoga što imamo……

To je u najkraćem ono što mi iznosimo pred vas kao naše realne projekte za koje smatramo da zaslužuju vašu podršku- kazao je u svom obraćanju načelnik Općine Olovo Đemal Memagić.

Adnan Šabani ministar za prostorno urešenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline potvrdio je da su za puteve prema Zelenom Viru i Ajdinovićima opredjeljena sredstva i da je njihova realizacija sigurna. Vlada i ovo Ministartvo na području općine Olovo finansirat će sa 600.000,00 KM asfaltiranje preostale dionice regionalnog puta prema Han Pijesku, te sa 267.000,00 KM za sanaciju dva klizišta na putu regionalnom putu Olovo-Sokolac. Uz ovaj most u Boganovićima čija je izgradnja u toku možemo zaključiti da je ovo ministarstvo itekako prisutno u Olovu. Nastavit ćemo našu uspješnu saradnju – kazao je ministar Šabani.

Što se projekta izgradnje gradskog dječijeg obdaništa tiče, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će sigurno podržati ovaj važan projekat. Vidjet ćemo hoćemo li to uraditi kroz transfer drugim nivoima vlasti ili odlukom Vlade, ali svakako ćemo se uključiti, kao i u budući proces izgradnje škole u Olovskim Lukama – kazao je ministar Mirza Mušija.

Ministar za privredu Samir Šibonjić je u svom obraćanju naglasio i pohvalio izuzetno dobru saradnju sa Općinskim načelnikom Memagićem i njegovim timom, podsjetivši da, osim dosadašnjih sredstava uloženih u uređenje Poslovne zone u Olovu,  uskoro slijedi novo ulaganje u ovu oblast na nivou kantona od preko 1. milion KM, te potvrdio da će u današnjem razgovoru sa predstavnicima rudnika Geomet u Olovu podsjetiti na obećanu podršku za banjske buštine i učešće u ovom projektu vrijednom od 500-600 hiljada KM.

Mladi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jasmin Čajić kazao je da će pokušati sve što je u njegovoj moći da doprinese poboljšanju aktuelnog stanja u oblasti šumarstva i benifitima koje ova lokalna zajednica treba imati od ovog resursa.

U zaključku premijera Pivića i načelnika Memagića istaknuto je da je ovo bio jedan vrlo učinkovit, koristan i konkretan sastanak koji će, nakon usvajanja Kantonalnog budžeta pomoći Vladi u kreiranju programa utroška budćetskih sredstava, sve da bi dogovoreni projekti bili realizirani na obostrano zadovoljstvo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button