AktuelnoHistorijaKulturaOlovo

OMAŽ SPOMENIKU JEDNOG VREMENA

Podzemna ratna bolnica u Paska Luci bila je, uz podzemnu pekaru u Glogu, jedno od graditeljskih simbola i  čuda Olovskog otpora u ratu.

Kada su oni kojima su bolnice, škole  i civilni ciljevi bile legitimne ratne mete, s okolnih brda, namjernim i svakodnevnim gađanjem, „junački“ porušili Dom zdravlja Olovo, u Paska Luci izgrađena je ratna bolnica. Ukopana u brijeg na desnoj strani puta Olovo – Zavidovići predstavljala je sigurno utočište ranjenicima i bolesnicima.Domaći, olovski doktori i ostalo medicinsko i pomoćno osoblje, uz pomoć tuzlanskih i sarajevskih hirurških ekipa danonoćno su zbrinjavali unesrećene. Desetine najzahtjevnijih operacije, na stotine drugih hirurških intervencija i na hiljade drugih medicinskih usluga pruženo je pod krovom ove ratne bolnice.

 

A onda je došao mir. Povratkom medicinara u obnovljenu zgradu Doma zdravlja, napušteni  prostor ratne bolnice prepušten je zubu vremena. Ono što bi u nekim drugim uređenim društvima, bez ikakve sumnje, postao nacionalni i historijski spomenik nulte kategorije, muzej i mjesto na kome bi mladi učili o prošlosti, postao je simbol naše nebrige, zaborava i plitkog sjećanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikakve imovinsko-pravne, administrativne, niti bilo koje druge prepreke ne mogu biti opravdanje nemaru nadležnih spram ovog pitanja. Pitanja: čije je?, čija je nadležnost?, ko je i kako trebao?…..samo su blijedi  izgovor očiglednom i velikom propustu da se, kao spomenik jednom vremenu, u izvornom obliku, obnovi i spasi od zaborava podzemna ratna bolnica. Možda još nije kasno?!

A da nije sve ni do nadležnih i da se i narod ovdje pita, također smo se uvjerili tokom jučerašnje posjete. Baš kao što je spreman komentarima zasuti ovakve postove i podsjećanja, narod je svaku stopu ovog lokaliteta zasuo smećem! Kada se promjenimo- promijenit će se i naše ukupno stanje! Do tada, umjesto krokodilskih suza radimo na vlastitoj svijesti i savjesti. Svi pojedinačno, da bi nam i kolektivno bilo bolje.

Radio Olovo/ K.P

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button