AktuelnoOlovoTurizam

REKORDAN BROJ HODOČASNIKA U SVETIŠTU GOSPE OLOVSKE

Marijanski mjesec pobožnosti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji otvoren je danas u Olovu, tradicionalnim vjerničkim okupljanjem u Svetištu Gospe olovske.

Rijeke vjernika od ranih jutarnjih sati slivale su se u najstarije Marijansko svetište na Balkanu. Kako je to u svom pozdravnom govoru potvrdio i upravitelj Svetišta Gospe olovske fra Ilija Božić, u njegovih 12 godina službovanja u Olovu otvaranju svibanjskih pobožnosti prisustvuje najveći broj vjernika.

U pohode Gospi olovskoj po njen zagovor stigli su katolici iz Sarajeva, Tuzle, Visokog, Kaknja, Kreševa, Busovače, Kiseljaka, Brčkog, Kotor Varoši, Breze, Viteza, Bugojna, iz Hercegovine, ali i Hrvatske… njih preko hiljadu molilo je danas u Olovu za mir i dobro.

Uz fratre i svečenike Franjevačke provincije Bosne Srebrene predvođene provincijalom fra Zdravkom Dadićem, bogoslove koji su misnim pjevanjem uljepšali vjerski program, misnom slavlju je prisustvovao je i isto predvodio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Zahvaljujući se svima na dolasku, pozivajući na avgustovsko hodočašće ovom Svetištu za Veliku Gospojinu, domaćin fra Ilija Božić podsjetio je prisutne da je u dvorištu svetišta traju radovi na izgradnji dvije bočne crkvene kule koje će dodatno svojim temeljima stabilizirati samu crkvu na kojoj traju radovi na ispuni pukotina. Vrijedost aktuelnih projekata je oko 350 hiljada KM. Prvi čovjek Svetišta zahvalio se načelniku Općine Olovo Đemalu Memagiću na stalnoj raspoloživosti za pomoć Svetištu, komšijama Bošnjacima, pripadnicima PU Olovo, te svima koji doprinose da sve aktivnosti poput današnjeg velikog skupa prolaze u najboljem redu i organizaciji.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button