Općenito

Investitori iz Malezije i Kine zainteresovani za Olovo

Ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Raif Seferović i šef Ureda premijera Dženan Begović ugostili su predstavnika kompanija “Kun feng mining” d.o.o. i “Glanz investment” d.o.o., sa sjedištem u Sarajevu, Ronalda Dan Hona sa saradnicom. Investitori iz Malezije i Kine zainteresovani su, prije svega, za istraživanje olova na području olovske općine.

U Bosni i Hercegovini počeli su poslovati prije 13 godina, te su postali vlasnici dijela “Željezare” u Ilijašu i fabrike mašina u Konjicu. U posljednje tri godine zainteresovani su za oblast rudarstva, tako da su osnovali kompaniju “Kun feng mining” sa kojom, u saradnji sa kineskom kompanijom koja se bavi zlatom, učestvuju na tenderu za rudnik zlata u Fojnici.

– Zainteresovani smo za rudarstvo u Bosni, odnosno, željezo i sve mineralne rude. U Srednjoj Bosni imamo dozvolu za istraživanje, tako da smo prije dva mjeseca doveli tim geologa za istraživačke radnje u Gornjem Vakufu i u Fojnici. Tražimo mogućnosti za investiranje u Bosni, znamo da je područje Olova bogato olovom i zato smo ovdje. Ukoliko mogućnosti budu otvorene, zainteresirani smo za koncesiju u Olovu, kazao je Dan Hon.

Ministar Seferović je istakao da se u Zeničko- dobojskom kantonu nalaze najbolji rudnici mrkog ulja u BiH, da je pokrivenost uvoza izvozom veoma dobra, da u ZDK posluje najveći proizvođač čelika “Arcelormittal” u Zenici, kao dobar primjer urađene privatizacije “Natron- Hayat” u Maglaju, “Tvornica cementa” u Kaknju i grupacija “Prevent” u Visokom. Uz Termoelektranu Kakanj, Zeničko-dobojski kanton posjeduje snažne bazične sisteme, a cijena toga je, nažalost, aerozagađenje.

– Zeničko- dobojski kanton stoji na raspolaganju za sve iskrene poteze za investiranje, pa i u omogućavanju potrebnih dozvola. Od vas očekujemo pismo namjere kako bismo i mi prikupili sve potrebne informacije u cilju daljnje, nadam se, uspješne saradnje, istakao je ministar Seferović.

Pres služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button