Općenito

Uskoro efikasniji i zdraviji sistem zagrijavanja u olovskim školama

U sklopu projekta povečanja energetske efikasnosti, kroz smanjenje potrošnje postojećih energenata i smanjenje emisije štetnih plinova, dvije centralne olovske škole uskoro će primjenjivati zdraviji i efikasniji sistem zagrijavanja. U zajedničkom projektu vrijednom 250 hiljada KM, olovska srednja i osnovna škola svojih blizu hiljadu učenika već ove zime grijat će na biomasu. Rezultat je to pomoći međunarodnih organizacija sa kojima, poput Švicarskog Caritasa, olovska srednja škola uspješno sarađuje već duži niz godina.

– Investitori ovog projekta su Švicarski Caritas i USAID u sklopu projekta 3E. Projekat planiramo da završimo do polovine janura 2013.godine. Sa Caritasom smo uspjeli realizovati, još prošle godine, jedan značajan projekat a to je prekrivanja i termo-izolacije krova na centralnom djelu zgrade i fiskulturne sale. Nadam se da će mo nastaviti tu saradnju.-kaže Mujo Manso, direktor MSŠ „Musa Ćazim-Ćatić“.
Nakon izgradnje novog prostora za kotlovnicu na biomasu ovih se dana očekuje montaža nove opreme i završetak toplovoda kojim će, u ovom zajedničkom projektu, biti spojene osnovna i srednja škola. Tako će uskoro dosadašnji sistem grijanja na drvo i ugalj biti zamjenjen, modernijim, efikasnijim i najvažnije ekološki prihvatljivijim sistemom. Napore da im se obezbjede adekvatniji uslovi za učenje i boravak u školi prepoznaju i učenici
– Poslednjih nekoliko godina evidentni su pomaci u saradnji sa raznim međunarodnim organizacijama koje nam pomažu u poboljšanju uslova u školi i samog školovanja.-kaže Lejla Smajić,predsjednica vijeća učenika.

Izgradnju modernog sistema grijanja pratit će i druge aktivnosti koje je neophodno provesti da bi projekat energetske efikasnosti u ovim olovskim školama bio kompletiran i potpuno zaokružen
Zahvaljujući i dalje relativno lijepom vremenu kompletni radovi na ovom projektu vjerovatno će biti završeni i prije Nove godine, odnosno predviđenog roka.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button