Općenito

Javno kumunalno preduzeće „Bioštica“ iz Olova izlazi iz stečaja

U Javnom kumanalnom preduzeću „Bioštica“ iz Olova, nakon više od šest godina stekli su se uslovi za izlazak iz stečaja.U trenutku kada je pokrenut stečaj, dugovanja komunalnog iznosila su preko 1.200.000 KM.
Na posljednjoj sjednici OV Olovo, podnesena je informacija o stanju u komunalnom od strane stečajne upravnice u JKP „ Bioštica“ Mirsade Zaimović.
-Uspjeli smo da izmirimo skoro sva dugovanja.Narednih dana nastojat će mo postći dogovor i sa Elektrodistribucijom za povoljniji način otplate duga za električnu energiju što će mo nadamo se uspjeti postići.Nakon sagledavanja cjelokupne situacije u preduzeću, ocijenili smo da su se stekli svi uslovi za normalno poslovanje. Ovih dana sam predala zahtjev za okončanje stečajnog postupka,zato što već sada on postaje kočnica razvoja ovog preduzeća.-kazala nam je Zaimović.
Iako u vrlo teškim uslovima rada, bez dovoljne opremljenosti, u proteklih su šest godina olovski komunalci uspješno odgovorili svojim obavezama.Održavanje gradske vodovodne mreže,odvoz komunalnog otpada,povremeni sezonski poslovi, probleme naplate dugovanja za komunalne usluge, rješavali smo zavaljujući dobroj saradnji u kolektivu i sa stečajnom upravnicom koja nam je pomogla da izađemo iz krize-kaže Zijad Bešlić v.d direktora u komunalnom „Bioštica“.
-Kada je pokrenut stečaj svi smo mislili da je to kraj preduzeća.Međutim, uz minimalne ali redovne plate uspjeli smo sve nedaće prevazići. Ovo je možda jedinstven slučaj u Federaciji BiH,nadamo se da će ovo biti početak novog razdoblja za komunalno.-kaže Adem Karamović predsjednik sindikalne organizacije preduzeća.Među 22 radnika preduzeća mišljenja su podijeljena, iako je ih je vijest o izlasku iz stečaja sve obradovala.
-Ovo je za nas trenutak u koji smo svi čekali.Vjerujem da će od sada biti veće plaće i više posla za nas.-kaže Zihnija Fazlić, koji u komunalnom radi već 33 godine.
Ima i onih koji misle suprotno.Ipak, činjenica je da u slučaju JKP „Bioštica“, stečaj je bio vrijeme oporavka preduzeća što daje nadu i razlog za optimizam rokovodstvu i budućem menadžmentu da mogu nastaviti normalno poslovanje u narednom periodu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button