Općenito

Kompanija „Kovan“ M.I. počela sa proizvodnjom peleta u svom pogonu u Olovskim Lukama

Kompanija „Kovan“ M.I. iz Gračanice, ovih je dana u Olovskim Lukama pustila u probni rad liniju za proizvodnju peleta.Inače, ova renomirana kompanije prošle je godine kupila kompleks auto-baze od ŠIP „Stupčanice“.

-Tokom proteklih mjeseci vršili smo instalaciju strojeva za preradu drvne mase i pakovanje peleta.Ono što je bitno napomenuti je to da smo istovremeno otkupili velike količine drveta, tako da smo nesmetano krenuli u proizvodnju .-kaže Said Karalić,vlasnik kompanije.

Sirovinu isporučuje lokalno stenovništvo

Pogon u Olovskim Lukama trenutno zapošljava dvadeset radnika. Puštanjem i druge linije priliku za zaposlenje dobit će još toliko radnika.Pored stalno uposlenih u proizvodnji, veliki broj lokalnog stanovništva ima mogučnost da ostvari zaradu sakupljajući šumski otpad koji se koristi za proizvodnju peleta. Kako ističe Karalić, kompanija se specijalizovala za proizvodnju kotlova za zagrijavanje stambeno poslovnih i industrijskih objekata uz korištenje isključivo obnovljivih izvora energije.Prozvodi ove kompanije več su našli svoje kupce kako u regionu tako i na tržištu Austrije i Njemačke.

Lider u prozvodnji kotlova

-Nakon dvije i više godina istraživanja tržišta i uporednog projektovanja, na tržište smo plasirali toplovodne kotlove za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora na biomasu- pelet, koji zadovoljavaju sve evropske standarde u pogledu tehničkih karakteristika, kao i najviše standarde zaštite okoliša, a po svojim tehničkim karakteristikama, pristupačnim cijenama i efikasnim servisom dostupni su i domaćim kupcima.-ističe Karalić
U periodu od samo pet godina, „Kovan“ je postao lider u proizvodnji kotlova za korištenje obnovljivih energenata .Proizvodni program obuhvata,ekoline“ kotlove na biomasu – pellet ( snage 20kW do 600kW), kamine na biomasu- pellet i solarne kolektore (solarni sistem zagrijavanja vode)
Firma raspolaže TUV certifikatom, ISO 9001:2008- garancije kvalitete i CE znakom koji spada u najveću klasu 3 po standardu EN303-5, čime je potvrđen evropski kvalitet proizvoda i olakšan njihov plasman na EU tržište.
Pored kupovine kompleksa auto –baze, kompanija iz Gračanice ovih je dana završila proceduru oko kupovine i Zemljoradničke zadruge Olovo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button