Općenito

230 hiljada sadnica zasađeno u BiH u sklopu volonterske akcije ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan”

konferencija let's do it - milion sadnica za 1 danDanas je u Sarajevu u prostorijama zgrade Ujedinjenih nacija (UN House) u Bosni i Hercegovini održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati jedne od najvećih volonterskih akcije u BiH ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan”.

Akcija je realizovana 24. oktobra 2013. na teritoriji cijele BiH, a ideja za projekat je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava naše zemlje.

Nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG ”Ruke” iz Sarajeva i UG ”Mozaik prijateljstva” iz Banja Luke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.

Volonterskom projektu ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan” priključilo se 9.000 volontera koji su zasadili 230.000 sadnica na području BiH. Najviše su se sadili četinari (smrča i bijeli bor), crni bor, plemeniti liščari i šumsko voće.

Volonteri srednjoškolci članovi ASuBiH i UG"Nova vizija"U akciji su učestvovale 72 općine i to 50 općina iz Federacije BiH i 22 općine iz Republike Srpske. Najaktivniji su bili članovi lokalne zajednice općine Bugojno, gdje je zasađeno najviše sadnica, čak 20.000.

”Zahvaljujemo se svim medijima koji su nam pomogli da kroz našu kampanju podignemo svijest građana o važnosti šume i šumskih ekosistema. Također, zahvaljujemo svim šumarskim preduzećima na obezbijeđenim sadnicama i dobroj saradnji. Planovi Let’s Do It-a za 2014. godinu su akcija čišćenja Bosne i Hercegovine u aprilu/travnju, uključivanje u svjetsku akciju čišćenja Mediterana u maju/svibnju i akcija sađenja drveća u oktobru/listopadu”, izjavio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG ”Ruke”.

Na konferenciji za medije naglašene su korisne funkcije šuma.

”Drveće ima mnoge korisne funkcije – ono ne daje samo hranu i obezbjeđuje drvnu sirovinu, već i pruža zaštitu od erozije, obogaćuje zemljište, prečišćava vodu i vazduh, štiti oranice od vjetra i obezbjeđuje stanište mnogim divljim životinjama. U gradovima drveće smanjuje zagađenje bukom, štiti ljeti od sunca, rashlađuje vazduh, prečišćava vazduh od prašine i toksičnih gasova, uljepšava izgled urbane sredine i doprinosi raspoloženju, zdravlju i mentalnoj koncentraciji stanovnika, pa nije ni čudo da nekretnine sa drvećem vrijede i 15% više! Konačno i veoma važno, drveće apsorbuje ugljen-dioksid – najzastupljeniji staklenički gas i time se suprotstavlja klimatskim promjenama koji ugrožavaju svijet kakav poznajemo. U tom istom procesu fotosinteze drveće oslobađa kiseonik neophodan ljudima i životinjama. Svi mi volonteri akcije ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan” nakon njenog završetka možemo znati da gdje god bili i šta god radili, naše sadnice koji smo posijali će rasti, živjeti svoje živote i činiti sve ove divne stvari koje sam pomenuo, i još mnoge druge. Moja je želja da ne samo bude više drveća u našoj zemlji, već i ljudi koji će znati da ih cijene u uživaju u njima”, dodao je Milan Gligorić, predsjednik UG ”Mozaik prijateljstva”.

2000 sadnica zasađeno u OlovuPodršku akciji ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan” pružila je Uprava za šumarstvo FBiH, dok su sadni materijal i nadzor nad sadnjama obezbijedila kantonalna šumsko-privredna društva i JP ”Šume Republike Srpske”.

”Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava i Federalna uprava za šumarstvo su u samom startu podržali ovu ideju na način da smo animirali šumarske institucije u Federaciji BiH, koje su osiguranjem sadnica, organizacije i samog nadzora nad sadnjom omogućile što uspješniju realizaciju ove akcije. Naravno, najveće pohvale pripadaju aktivistima iz ovih dviju nevladinih organizacija, ali i velikom broju volontera širom Bosne i Hercegovine čiji nam odziv daje zapravo da konstatujemo da svijest građana o značaju šume ipak nije na tako niskom nivou kako se misli. I na kraju želim da se u ime Federalnog ministarstva i u ime Federalne uprave još jednom zahvalim Udruženju ”RUKE” i Udruženju ”Mozaik prijateljstva” i da napomenem da će ministarstvo i uprava i u buduće, kao i do sada, podržati svaku ovakvu ili sličnu akciju koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o značaju šume ali i o zaštiti životne sredine uopće”, kazao je Zejnil Durmo, stručni saradnik za uzgajanje šuma pri Upravi za šumarstvo FBiH.

U sklopu svoga poslovanja i društveno odgovornog djelovanja, kompanija HT Eronet sa zadovoljstvom podržava akcije čija realizacija ima za cilj unaprijediti uslove života građana BiH. Tako je HT Eronet već dvije godine kao generalni sponzor uz akciju ”Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”, a ove godine ponosno stoji i uz najveći projekat pošumljavanja BiH ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan”.

”U ime HT Eroneta čestitam timu ”Let’s do it”, te svima koji su sudjelovali u ovoj akciji na ostvarenim rezultatima. Svi oni su omogućili nastavak jedne lijepe i pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine, a koja je i ovim projektom za cilj imala unapređenje životne sredine. Nakon akcije ”Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”, akcija ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan” pokazuje održivost i kontinuitet, te kako ovakvi projekti svakako imaju svoju perspektivu. Mi u HT Eronetu, kao društveno odgovornoj kompaniji, vjerujemo da ćemo imati priliku i u budućnosti nastaviti suradnju na istim i sličnim projektima s ”Let’s do it” timom, riječi su Vanje Gavrana, rukovoditelja Odjela korporativnih komunikacija HT Eronet-a.

Također, prepoznavajući vrijednost volonterske akcije, podršku projektu ”Let’s do it” drugu godinu zaredom pruža i program UN volontera u BiH (UNV).

Olovski volonteri”Volonteri Ujedinjenih nacija su ponosni što podržavaju ”Let’s do it” kao tim aktivnih i odgovornih članova zajednice mladih u BiH. Volontiranje je jedan od načina da se pokaže koliko vam je stalo do vaše zajednice, društva i države. Vrijeme provodeno u radu sa mladima je uvijek zanimljivo i Volonteri UN-a u BiH su posvećeni bližoj saradnji sa grupama mladih poput ove. Mladi su nada za budućnost!”, riječi su Hyun-Joo Youn, programskog oficira UN volontera (UNV).
Volonteri akcije ”Let’s do it – milion sadnica za 1 dan” nastavit će sa distribucijom sadnica školama u BiH do kraja ove godine u cilju proširenja zelenih površina u školskim dvorištima.
Nastavak akcije pošumljavanja je planiran za jesen 2014. godine, a već zadnji vikend aprila 2014. godine volonteri će se okupiti i zajedno čistiti BiH u sklopu ”Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”.

Dodatne informacije o projektu ”Let’s do it” potražite na www.letsdoit.ba.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button