Općenito

Mladi u Olovu nizom aktivnosti obilježili Dan srednjoškolaca

LT Olovo AS u BIHAsocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini obilježila je Međunarodni dan srednjoškolaca uz poruku “Prestani biti ovca”.
Centralna manifestacija održana je u Sarajevu, ispred Katedrale Srca Isusova. Uličnim akcijama ukazali su na probleme sa kojima se danas susreću srednjoškolci, te su promovisali njihova prava i obaveze uz poruku “da prestanu biti ovce i da se bore za sebe”.

AnketaLokalni tim Olovo AS u BiH oranagizovao je nekoliko aktivnosti tokom kojih su putem letaka i ankete među srednjoškolcima promovisali dužnosti i prava ove populacije.Poruke o dužnostima i pravima srednjoškolaca istakli su na školskom poligonu gdje su organizovali zabavu uz igru„Ne ljuti se čovječe“.

"Ne ljuti se čovječe" na školskom poligonuAsocijacija ovaj dan obilježava od 2009. godine, a u Evropi se ovaj dan tradicionalno obilježava i kao dan srednjoškolskog aktivizma.
Koordinator projekta Adis Puščulović u izjavi za Klix.ba je rekao da se ovom projektu u BiH odazvalo oko 10.000 srednjoškolaca.

Poruke o dužnostima i pravima istaknute na škloskom poligonu“Mi srednjoškolcima govorimo o njihovim pravima, te ukazati na činjenicu da mi u BiH učimo na osnovu 13 različitih nastavnih planova i programa što treba zaustaviti, jer ne želimo da nas tako dijele. Nas šišaju kako stignu i zato je naša poruka srednjoškolcima da prestanu biti ovce i prestanu raditi onako kako im drugi govore da treba. Svaki učenik treba težiti ka tome da bude što samostalniji i da sam odlučuje i odgovara za svoje postupke”, rekao je on.

Drugi učesnici i učesnice projekta istakli su kako je osnovni problem mladih ljudi u našoj zemlji taj što su pasivni i ne pokazuju previše interesa da rješavaju probleme koji ih se tiču.
Pored pomenutog LT Olovo trenutno radi na akciji prikupljanja plastičnih čepova u okviru globalne akcije“Stavi čep u džep“ koju je na nivou BiH pokrenulo Udruženje „Rekativ“ i „BH Cap Projekt“ i „Green Club“.
Više informacija o ovoj humanitarnoj akciji svi zainteresovano mogu pronaći na ;https://www.facebook.com/BHCapProject?fref=ts ili http://www.sigma.ba/promo/svaki-cep-stavi-u-dzep-novi-projekat-reaktiva/
U povodu Međunarodnog dana djeteta 20.novembra članovi Asocijacije će održat kreativnu radionicu u OŠ „Olovo“ gdje će sa najmlađim učenicima ove škole učestvovati u izradi čestitki,nakita i predmeta od raznih materijala.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button