Općenito

Krv dalo 36 dobrovoljnih davalaca

Anes Halilović davalac krvi , Alemdina Avdagić volonterka CK i Selim Arifović Laborant teh.
Anes Halilović davalac krvi , Alemdina Avdagić volonterka CK i Selim Arifović Laborant teh.
Općinska organizacija CK Olovo uspješno je organizovala još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Ovaj put akciji se odazvalo 54 dobrovoljna davaoca.Nakon detaljnog pregleda Dr.Faruka Bradarića i Edina Karića osoblja Službe tranfuzijske medicine F BiH iz Sarajeva krv je dalo 36 davalaca dok je 18 građana zbog trenutno poremenćenog zdravstvenog stanja nije moglo dati krv.
-„Kao i svaki put zadovoljni smo odzivom građana Olova koji su se javili da poklone najdragocjenije što mogu a to je krv kako bi nekom spasili život.Posebno nas raduje što je među dobrovoljnim davaocima veliki broj mladih što daje nadu da ove humane akcije neće izgubiti na značaju.Svaka zdrava osoba može dati krv,mi smo ovaj put vratili nekoliko građana.Kod nekoliko njih je bio blago povišen krvni pritisak ili su imali blažu prehladu tako da nisu mogli dati krv.Želimo se zhvaliti CK Olovo na dobroj organizaciji akcije i građanima Olova koji se uvijek odazovu našem pozivu“,kazao nam je Dr.Bradarić.
Prema riječima Ferida Hadžiabdića Sekretara CK Olovo koji je krv dao 139 puta i ovaj put je među davaocima krvi bilo rekordera koji su krv dali 50 i više puta, i dodaje;
Dr. Faruk Bradarić lijevo,Dženana Ljuca dipl.psiholg i Edin Karić Viši med.teh.
Dr. Faruk Bradarić lijevo,Dženana Ljuca dipl.psiholg i Edin Karić Viši med.teh.
Članovi CK Olovo Bećir Kamenjašević  i Sekretar Ferid Hadžiabdić
Članovi CK Olovo
Bećir Kamenjašević i Sekretar Ferid Hadžiabdić

-„Raduje podataka da se odazvalo osam učenika srednje škole koji su prvi put dali krv i tako postali naši novi članovi.Zahvaljujemo se svima koji su se odzvali akciji pogotovo mladima koji su danas prvi put pristupili akciji“,ističe Hadžiabdić.
Almedina Avdagić je učenica trećeg razreda MSŠ“ Musa Ćazim Ćatić“ volonterka je CK već petu godinu;
-„Danas svojim angažmanom pomažem ovu akciju ,ohrabrujem prijetelje srednjoškolce da dođu i svojim primjerom pokažu da i mladi ljudi mogu dati svoj doprinos u spašavanju ugroženih i bolesnih građana“,kaže Almedina.
Anes Halilović je pored svojih brojnih obaveza u školi i van nje odlučio postati davalac krvi ;
-„Volim da pomažem ljudima,to me je ponukalo da se drugi put odazovem ovoj akciji jer lijep je osjećaj kada znate da će baš vaša krv nekome spasiti život“,ističe Anes.
Iako se prema podacima CK muškarci i žene u podjednakom broju davaoci krvi zanimljiv je podatak da se ovaj put akciji darivanja krvi odazvao veći broj muškaraca.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button