Općenito

U povodu dana osoba sa invaliditetom u Olovu održan okrugli sto “Govorimo o mogućnostima”

Članovi udruženja "Osmijeh"U okviru obilježavanja međunarodnog dana invalidnih osoba 3.decembra olovsko udruženje „Osmjeh“, koje okuplja i štiti prava pripadnika ove populacije organiziralo je u Olovu okrugli sto na temu „Govorimo o mogućnostima“,tokom koga su eminentni predavači govorili o načinima prevazilaženja brojnih barijera na putu značajnijeg uključivanja invalidnih osoba u sve društvene tokove. Ova manifestacija uspješno je organizovana zahvaljujući UNICEF-u,nadležnom Federalnom ministarstvu,Općini Olovo i brojnim organizacijama i pojedinacima.
Ključ uspjeha leži u zajedničkim naporima svih nadležnih institucija na svim nivoima, smatraju predstavnici Federalnog ministarstva zdravlja koje je uz Općinu Olovo bilo pokrovitelj ove zapažene i jako posječene manifestacije,istakao je između ostalog Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva u Vladi Federacije.
Kao uspješan domaćin Olovo je po drugi put ove godine, nakon međunarodne konferencije o inkluziji krajem maja pokazalo ne samo da prepoznaje probleme ovih osoba već i da konkretno radi na njihovom rješavanju, istakao je između ostalog Goran Čerkez pomoćnik ministra zdravstva u Vladi Federacije,aludirajući između ostalog i na činjenicu da se u Goran Čerkez Olovu privode kraju radovi na opremanju dnevnog centra za djecu i omladinu sa poteškoćama.
U procesu društvene integracije invalidnih i osoba sa posebnim potrebama uloga nevladinog sektora od ključnog je značaja. Znaju to u organizaciji World Vision koja je više od 10 godina kroz brojne projekte prisutna na području općine Olovo.
Denis Šiljak Lider sektora za obrazovanje i razvoj životnih vještina pri organizaciji World Vision koja na ovom okruglo stolu imala značajnu ulogu potvrdio je da ova organizacija i dalje ostaje dosljedna u namjeri da pomogne razvoj lokalnih zajednica koje će obezbijediti dobre uslove za rast i razvoj djece -„Bez obzira kojoj kategoriji pripadala sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti“,kazao je Šiljak.
Predsjednik Skupštine udruženja „Osmijeh“Hajrudin Begović u svom obraćanju prisutnima je istakao da je presretan što nakon ovogodišnje konferencije o inkluziji za osobe sa invaliditetom,može ponovo na jednom mjestu vidjeti roditelje i osobe sa inavliditetomi dodao;
-„Mogu kazati da je ovo udruženje ponovo uspjelo organizovati manifestaciju kojom društvu želi približiti potrebe osoba sa invaliditetom te kroz izlaganja eminentnih predavača olakšati život onima zbog koji smo i osnovani roditeljima i osobama sa invaliditeteom“kaže Begović.
Po završetku okruglog stola za sve učesnike i članove Udruženja“Osmijeh“ koje okuplja roditelje djece sa invaliditetom i djecu sa posebnim potrebama olovski osnovci ,srednjoškloci okupljeni u ASuBiH i „Connecting classrooms“ u hotelu “Aqvaterm” priredili su prigodan kulturuno zabavni program dok su članice Foruma žena „Sabina Jamaković“ pripremile ukusna jela za svečani ručak.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button