Općenito

U Općini Olovo držan sastanak o aktuelnom stanju u” Prominvest-Stupčanici” i “Stupčanici” u stečaju

Danas je u Općini Olovo u kancelariji Općinskog načelnika Đemala Memagića održan sastanak posvećen trenutnoj situaciji u preduzeću „Stupčanica „u stečaju i preduzeću „Prominvest –Stupčanica“ koje je zbog vlastitih problema gotovo obustavilo proizvodnju u svojim pogonima. To se uzročno-posljedično odrazilo i na stanje u „Stupčanici“ prije svega zbog činjenice da po osnovu kupovnog ugovora „Prominvest“ „Stupčanici“ još nije uplatio milion i 200 hiljada KM. Ova situcija prouzrokovala je prošlosedmično okupljanje, kako bivših radnika Stupčanice, kojima nisu ispoštovana radnička prava (zaostale plaće, otpremnine i posebno ne uplaćen radni staž za one koji ispunjavaju illi ce uskoro ispuniti uslove za penziju) tako i otušteni radnici preduzeća „Prominvest-Stupčanica“. Sastanku su uz stečajnog upravnika Senada Alečkovića prisustvovali direktor Stupčanice u stečaju Armin Hasić, direktorica Proimivest-stupčanice Jasminka Karagić, predstavnici odbora povjerilaca ispred radnika Zahir Čučuković i Mujo Mašić, te u ime općine- općinski načelnik Đemal Memagić i šef općinske sluzbe za ekonomske poslove Merisa Kaljanac.
O toku stečajnog postupka i aktuelnim problemima u preduzecu „Stupčanica u stečaju“ načelnika i prisutne upoznao je stečajni upravnik Senad Alečković, između ostalog naglašavajući da je u toku stečajnog postupka za 380 radnika Stupčanice koji su ispunjavali uslove za penziju uplačen i uvezan radni staž i da je taj trend poslednjim dešavanjima i neuplatom pomenutog iznosa od strane Prominvesta sada doveden u pitanje. On je prisutne obavjestio da je postupajući po uputama odbora povjerilaca zbog neizmirenja obaveza morao poduzeti pravne radnje koje su dovele do blokade svih Prominvestovih računa.
Predstavnici bivših radnika Stupčanice ukazali su na svoj izuzetno težak položaj, posebno podrcratavajući problem neuplačenog radnog staža i nazevidnog statusa onih koji nisu stekli uslove za penziju, a koje zbog njihovih godina niti jedan poslodavac neće da primi.
Govoreči o trenutnoj situaciji u preduzeću „Prominvest-Stupčanica“ direktorica Jasminka Karagić istakla je kako će, nažalost, zbog nedostatka obrtnih sredstava, te sada postojećih blokada računa ova poslovna jedinica Prominvesta 1.Marta i zvanično morati obustaviti proizvodnju u svojim pogonima u Olovu. Od nekoliko mogućih scenarija, poput uključivanja određenih linija strane podrške, o čemu će se znati narednih dana, izdvajanja ove poslovnice odnosno kupovina ovog djela Prominvesta od strane jednog broja zainteresovanih zdravih preduzeća i poptunog kolapsa u kome bi se se kroz aktiviranje hipoteka namirivale banke i ostali povjerioci, zaključeno je da bi najbolja bila druga varijanata, odnosno scenarij u kome će se iznaći način da se, kroz pregovore sa vlasnikom i ulazak zdravih investitora, obezbjedi nastavak proizvodnje spašavanje radnih mjesta i zapošljavanje novih radnika.
U tom smislu načelnik Đemal Memagić je kazao kako postoji spremnost i nadležnih u ŠPD-a da se pomogne oživljavanje proizvodnje kroz isporuku oblovine, da je i sam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći poput zajedničkog obilaska i političkih i finansijskih institucija. Preduslov za to je da se u narednim danima predoći jasna slika o stanju, potrebama i mogučnostima ostvarenja ovakvih zamisli. To bi otprilike i bio zajednički zaključak: Nastaviti intezivne aktivnosti na planu rješavanja brojnih problema a put kojim će se krenuti bit će uskoro ili do polovine marta jasniji kada se podastru i ispitaju još neke nepoznanice vezane za postojeće stanje. Sa ovim zakljucima stečajni upravnik i predstavnici radnika upoznali su i oko 100 –tinjak radnika koji su u sali Doma kulture u Olovu čekali zaključke sa ovog sastanka.
foto Općina Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button