Općenito

Divnahana u Centru za kulturu i informisanje u Olovu 28.marta

10001581_509576709146842_973623430_nU sali Centra za kulturu i informisanje u Olovu održan je još jedan uspješan Dan filma.Olovska publika imala je priliku pogledati dva aktuelna filmska hita „Ćurke na slobodi“ i „RoboCop“ koje širom BiH distibuira „Oskar film-“putujuće kino iz Banja Luke.Tokom četiri projekcije od koji su tri bile najmlađima i jedna u večernjem terminu film je pogledalo oko 200 gledalaca.U Centru za kulturu i informisanje ističu da su izuzetno zadovoljni saradnjom sa „Oskar filmom“ sa kojima nastavljaju saradnju i tokom 2014. godine.

Iz Centra podsjećaju da je u toku medijska promocija i najava koncerta benda“Divanhana“ u petak 28.marta u 19 sati i 30 minuta.trenutno vlada veliko interesovanje za koncert ovog mladog bh benda koji je već ostavrio zapažen uspjeh širom naše zemlje,regiona ali i svijeta.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinku.
1527115_399773433458830_1474388129_nBend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, početkom 2009. godine.

Debitantski CD, Dert, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat dužeg Divanhaninog etnomuzikološkog istraživanja.
Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, nastavljaju njegovati tradicionalnu muziku Balkana, te septembra iste godine počinju pripremati novi projekt sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić.
02
Uslijedio je album Bilješke iz Šestice. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata, u 13 različitih zemalja.
U produkciji novog albuma, pored Divanhane, učestvuju producenti: Walter Quintus, Zoran Marić, Anestis Psaradakos i Borjan Miloševic, koji postaje stalni član benda kao inžinjer zvuka i koproducent u studiju.
Bilješke iz Šestice, krajem 2013. godine za BiH objavljuje sarajevski RSG radio, dok je za teritoriju Balkana zadužen beogradski Multimedia Music.

Interesantno je izdvojiti da je omot albuma izrađen od recikliranih materijala. Time bend pokušava pratiti svjetske standarde ekološke osviještenosti i očuvanja životne sredine.
04
Članovi Divanhane: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radoović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

U vrijeme kada se vrlo malo bendova odlučuje na turneje po bh gradovima a pogotovo po regionu i svijetu ne dočekati Divanhanu sa divljenjem u svom gradu bila bi prava šteta ne za Divnhanu već za nas.
Karte po cijeni od 5 KM nabavite u Centru za kulturu i informisanje jer 28.mart će vam sigurno ostati dugo u lijepom sjećanju.
Amira M.
www.divanhana.ba/,Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button