Općenito

Alma-Ras od porodične firme do evropskog brenda

Alma RasVeć više od deceniju i po Olovo nije prepoznatljivo samo po šumskim resursima i ljekovitoj banji već i kao sjedište renomiranog tekstilnog preduzeća Alma-Ras. U 16 godina postojanja od male porodićne firme familije Memagić Alma-Ras je postao najpoznatiji brend i lider u proizvodnji i prodaji finog rublja ne samo na teritoriji BiH već i šire. Prisječajući se sada već davne 1998 godine i početka ove pozitvne poslovne priče dirktorica preduzeća Almasa Memagić za naš radio kaže kako je u to vrijeme postojala samo želja da sa mužem Đemalom-Kemom Memagićem započne posao u kome su oboje kao tekstilci radili i prije rata. Amasa Memagić-„ Glavna inicijativa je bila vlasnika Alma Ras-a, znači Kemina, da se osnuje firma, obzirom da smo mi oboje tekstilci, da smo radili prije rata u ovoj oblasti. Na samom početku nismo ni znali, niti smo mogli pretpostaviti da će mo doći na ovakav nivo na kakvom smo danas“. A danas preduzeće Alma Ras ima 585 uposlenih radnika sa stalnom tendencijom širenja proizvodnje i prijema novih radnika. Svoje proizvodne pogone osim u Olovu ima u Srebrenici i Varešu, prodajne prostore širom BiH i regiona a kavalitet proizvoda, kapaciteti i saradnja sa ostalim najpoznatijim svjetskim brendovima otvara im i nove evropske perspektive. Almasa MemagićAlmasa Memagić -„Imate tu dvije vrste robe. Imate long posao i imate domaći proizvod. Obzirom da mi imamo pogon Triumf-a , dakle to su sve njihovi proizvodi i radi ih ovaj naš novi pogon ovdje, pogon Vareša radi Dolce & Gabanu i Cavali a pogon Srebrenica i Careva Ćuprija rade Kalcedoniju. Mi izvozimo za Hrvatsku, Crnu Goru od skoro i za Srbiju. Imamo naše prodajne objekte u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku…na Stradunu imamo svoj objekat-samo našu robu i imamo prodajni objekat u Podgorici. Oko 35% naših proizvoda ide vani, ostalo su naši butici, maloprodajni objekti i veći centri“. Sa rastom firme naših roditelja rasli smo i mi postajući dio velikog i stručnom tima Alma Rasa kaže kčerka Sedina Memagić Hasković podcrtavajuci da je upravo spoj stručnosti, kreativnosti, marljivosti i kvaliteta ključ za uspjeh u vremenu i okruženju koje karakterišu privredna posrtanja.

-„ To je zaista jedna vojska radnika i dovoljno je da se pozdravimo ujutru i dobijete elan za jednu divnu radnu atmosferu. S druge strane raduje me i da smo mi, kao porodiica, bez obzira na probleme koji su nas pratili i lične izazove, zajedno ostali na čelu te firme. Ljudi nas naravno pitaju: „kako ide kod Vas“? –Jeste li osjetilii krizu? Ako ne sagledamo sve faktore koji uticu na poslovanje, onda naravno može biti opasnost. Znači oprezni smo, ali nedamo se .. Te neke cijene-od nabavne cijene materijala do svih nekih sastavnica koji ćine taj proizvod, Sedina Memagić Hasković510_1852031744_nvariraju od kolekcije do kolekcije. Nekad su cijene visocije, nekad niže, ali se trudimo da opravdamo taj naš poseban odnos kvalitete i cijene“kaže Sedina. Krug preduzeća poput parka, uređeni proizvodni pogoni, ukusno opremljeni restoran i kuhinja za radnike samo potvrđuju utisak da se radi zaista o modernoj evropskoj firmi, što je kaže direktorica Almasa Memagić također jedan od osnovnih preduslova za uspjeh i zadovoljstvo svih uposlenika. -„ Mi smo sebi zacrtali da to bude na evropskom nivou, prema tome smo težili i težimo i danas. Ono što krasi Alma Ras i na šta smo posebno ponosni je da plata mora biti na vrijeme-to je prvo, da radnici moraju imati normalne uslove za rad, a to znači da imaju obezbjeđen prevoz, da imaju obezbjeđenu kuhinju, čisto radno mjesto….“.

Obilazak proizvodnih pogona bila je prilika da osjetimo radnu atmosferu ali i prilika da porazgovaramo sa rukovodiocima i radnicima u proizvodnji. -„Ja sam Samra Kundak trenutno se nalazimo u pogonu koji radi liniju domaćih proizvoda MANERS. To je nova muška linija.Radimo Polo majice, program za sportiste (svjetsko prvenstvo, clasic majice, ženske polo majice) Isto tako Aktiv-program za sportiste, za muškarce i za žene“. -Ja sam Amela Sokolar radim u ovoj firmi od 2000-te godine. Zadovoljna sam, normalno, jer imamo hranu tu, prevoz za posao Ja mislim da bi svako trebao biti zadovoljan. Na pitanje jesu li redovne plate? Amela odgovara-„ Plate su redovne, ne kasne ni dana, ako nije prije dan nije posle sigurno“! Iako u preduzeću Alma Ras preovladava ženska radna snaga naš slijedeći sagovornik je muškarac za mašinom. Pitam ga od kada radi u ovom preduzeću, je li zadovoljan uslovima, platom…? Centralni pogon u Olovskim lukama-„Ja radim od 2005-te, znači 9 godina punih. Uslovi za rad su iz dana u dan bolji, poboljšavaju se i zadovoljan sam. Plate su redovne, što je najvažnije i …to je to“. -„Zovem se Amela Kehić radim od 1999 godine ovdje. Izuzetno sam zadovoljna sa platom, sa organizacijom rada, sa šefovima i sa gazdom pogotovo“. A sve do ovog trenutka gazdu ili vlasnika nismo spominjali iz razloga što su upravo menađerske sposobnosti vlasnika i prvog čovjeka Alma Rasa Đemala Memagića, voljom građana na poslednjim lokalnim izborima ,dovele u načelnicku fotelju. Ostat će zapisano kako je to prvi načelnik Olova koji je na ovu funkciju došao direktno iz proizvodnog sektora i kao vjerovatno jedini načelnik u BiH koji za svoj posao ne prima načelničku platu. Već drugu godinu istu je preusmjerio za učeničke i studentske stipendije.

 

Vlasnik Alma Ras-a –Načelnik općien Olovo Đemal Memagić, Đemal Memagić-„Studentima 500 KM jednokratno , srednjoškolcima 400 , to je negdje 27-28 hiljada KM na godišnjem nivou, puta četiri godine mandata to je nešto više od 100 hiljada omladini za školovanje i to je halal. To je eto moja satisfakcija, jer kad je meni neko trebao dati stipendiju u mojoj mladosti kad sam ostao bez oca, nije imao ko i to je nešto što je mene ponukalo na ovaj čin. Te pare meni ne trebaju i hvala Bogu da je to tako. Na odlasku iz preduzeća Alma Ras svraćamo i u obližnji butik da bi vidjeli nešto od prodajnog asortimana te razgovarali sa ljubaznom prodavačicom ali i zadovoljnim kupcima. Prodavačica-„ Ovo je samo jedan od naših prodajnih objekata, smješten je u krugu fabrike. Ovdje je zastupljena nova kolekcija MANERS-naša nova linija muškog rublja, klasika i sezonska roba. S obzirom da se nalazimo pored samog magistralnog puta Sarajevo-Tuzla kupci često svračaju u ovaj objekat, možete se i sami uvjeriti…slobodne porazgovarajte i sa nekim od naših kupaca“!

Kupac-„ Ono što me prvo privuklo prema brendu Alma Ras je kvalitet proizvoda koje oni nude, a nakon toga, naravno i to što je u pitanju domaća firma koja domaćim kupcima nudi nešto izuzetno kvalitetno, nešto što se može mjeriti sa inostranim proizvodima, a opet po prihvaltljivim cijenama za bh kupca“. Manners otvaranje butikaVođeni idejom kako ne bi samo žene trebale biti privilegovane kada je proizvodni program kompanije Alma Ras u pitanju ,prošle godine kreirana je i muška linija finog rublja i spavačeg programa Manners. Alma Ras tako nastavlja putem svoje vizije da u BIH i u Evropi postane najprepoznatljiviji brend u ovoj oblasti. Kadir Plećan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button