Općenito

Zlatni ljiljani ZDK u Olovu

2014_0406Zeleni0046Olovo je u nedjelju, 6. aprila, po prvi put, bilo domaćin tradicionalnom druženju nosilaca najvećeg ratnog priznanja, značke Zlatni ljiljan sa područja Ze-Do Kantona. Oko 120 heroja odbrambeno oslobodilačkog rata iz svih općina našeg Kantona, uz prisustvo predstavnika Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, predstavnika kantonalnih institucija, općine Olovo, boračkih organizacija, vjerskih predstavnika i velikog broja građana Olova, okupili su se u 11 sati ispred centralnog spomen obilježja u Olovu. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast onima koji su u temelje Bosne i Hercegovina položili svoje živote.
U sali Centra za kulturu i informisanje u ulozi domaćina, obratili su se Nuraga Kulo ispred olovskih zlatnih ljiljana i načelnik općine Olovo Đemal Memagić iskazujući radost, što je Olovo domaćin ovako eminentnom skupu, poželivši, pri tom, prisutnima ugodan boravak u našem gradu.
Prisutnima se potom obratio i premijer Vlade Ze-Do Kantona g-din Munib Husejnagić koji je podsjetio na važnost brige svih nivoa vlasti za boračke populacije i na napore koje vlada Kantona čini na tom planu.
2014_0406Zeleni0075 Posebno emotivno, o tekovinama odbrambeno oslobodilačkog rata, govorio je brigadir Šerif Patković predsjednik Federalnog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja. Prekidan aplauzima prisutnih on je poručio kako zlatni ljiljani danas ponosno i uspravno koračaju ovom svetom zemljom, natopljenom krvlju najboljih sinova.
– „Bosna je naša svetinja, toga moraju biti svjesni svi oni koji su pokušavaju atakovati na njeno ime i na njene simbole! Zbog toga smo nedavno javno istupili i kada je u okviru demonstracija zapaljena zastava BiH i njen simbol zgrada Predsjedništva BiH. I mi jesmo za pravedniju raspodjelu dobara koje ova zemlja ima, i mi želimo da naši građani voze mercedese, a ne samo da mercedesi voze tajkune…Sve to i mi želimo ali Bosnu ne damo“,poručio je između ostalog Patković.
Potom su prisutni imali priliku vidjeti i prigodan kulturno-umjetnički program koji je Centar za kulturu i informisanje Olovo pripremo u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH LT Olovo.
Uslijedila je potom organizovana posjeta Šehidskom mezarju Solun, gdje je također položeno cvijeća i proučena Hatma dova pred duše poginulih branilaca Olova i BiH. Svečani ručak upriličen je u olovskom hotelu Akvaterm gdje je tokom popodneva nastavljeno druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button