Općenito

Volonteri akcije Let’s do it Olovo očistili i uredili izletišta i divlje deponije

10314474_524876837616829_2624555123835664771_nU okviru akcije Lets’do it –očistimo zemlju za jedan dan oko 50 volontera akcije ,članova UG „Nova vizija“ koji su bili nosioci akcije za općinu Olovo, Planinarskog društva“ Smolin“ Olovo,JKP Bioštica,Lokalni tim ASuBiH Olovo,udruženim snagama čistili su smeće i uređivali izletišta dok su volonteri učenici OŠ Hasan Kikić članovi ekološke sekcije u srijedu 23.aprila čistili oko regionalnog puta u MZ Solun.
Nekoliko mještana Ol.Luku pokupili su smeće oko škole u Ol.Lukama a uklonjena je dugogodišnja divlja deponija kod autobaze.
Planinari su nastavili sa uređenjem oko spomenika u čemu im je podršku pružila Općina Olovo,dok su volonteri srednjoškloci članovi ASuBIH i UG”Nova vizija”uredili izletište Zeleni vir.
Odziv građana Olova nije bio zadovoljavajući ipak zahvaljujući volonterima koji su bili vrijedni rezultati su vidljivi ističe koorinator akcije Šemso Delić,

-„Zadovoljni smo rezultatima akcije,iako odziv nije bio veliki.Naši volonteri iza sebe su ostavili vidljive rezultate što nam je i bio cilj pokazati da se sa malo truda može učinit mnogo“,kaže Delić.

Sve čestitke svakom pojedincu koji se odazvao ovoj ali i svakoj drugoj volonterskoj akciji o onima koji nisu moramo progovoriti.

Ekološka akcija uređenje i čišnje ulice,naselja,prilaza naseljima trebao bi biti svakodnevni zadatak svakog od nas.Zanimljivo je razmišljanje mještana većine naselja prolazeći pored smeća na ulici čujem „ma nije moje da čistim“,valjda misleći da je neko plaćen da uređuje njegovu ulicu svakodnevno iako su postavljeni kontejneri i kante za smeće.Niko ne razmišlja da ukloni divlje deponije koje su prisutne na prilazima svakom naselju na području opštine,pogotovo se ne nalaze u toj priči upravo oni koji su i bacili smeće tu ,mještani najbližeg naselja,jer nisu valjda iz Milankovića npr.bacili smeće na putu za Musiće ili na putu prema Lišcima gdje na otpadu možete naći cijelo pokućstvo,mora da su mještani iz Careve Ćuprije tu bacili otpad itd.primjera je na pretek.Ono što zabrinjava pored čudne logike bacanja smeća u prirodu je još gore da bi sad trebao neko drugi doći i očistiti njihovu ulicu,deponiju a kad se pojave volonteri učesnici ekoloških akcija nisu sigurni da oni to rade besplatno da volontiraju. Volonter-označava osobu koja sopstvenom voljom (dobrovoljno), individualno ili organizovano, pruža svoje usluge onima kojima su neophodne, bez materijalne nadoknade koja prevazilazi troškove pružanja usluga.Ima i onih kojima ni ta riječ nije jasna pa se čudom čude da neko nešto radi „džaba“ u ovom slučaju došao u „njegovo naselje“ da čisti „njegovo smeće“.
Šutnje je dosta! Moramo početi pokazivati,ukazivati,opominjati, pozivati i ne zatvarati oči pred komšinicom koja baca smeće u rijeku,“radi mira u komšiluku“ jer kome može biti dobar komšija koji uništava prirodu,prvo sebi nije dobar pa ni drugom jer je to njegovo kao i moje.Svaki dan je borba, pa i za čistu okolinu zato ,Let’s do it-uradimo to ,čistimo planetu zemlju svaki dan!

Amira Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button