Općenito

Peta generacija polaznika mektebske nastave svečano položila hatmu

DSC05002U nedjelju, 16. ramazana 1435. h. odnosno 13. jula 2014. godine, nakon ikindije namaza u džamiji u džematu Olovo, Medžlis IZ Olovo održane su svečane Pete hatme za polaznike mektebske nastave.
Hatme su završili: Abazović Dževada, Berkovac Mejra, Berkovac Tarik, Ibrišević Harun, Muratović Emir, Kadrić Rijad i Višća Ajla.
U svom uvodnom obraćanju muallima Heda Pepić je istakla,
-“Usljed poplava koje su zadesile Olovo pred kraj mektebske godine, hatme smo morali prolangirati i odabrali smo današnji dan ramazana, pred obilježavanje bitke na Bedru. Pred ovom mladošću su pobjede, jer su oni pokazuju izvanredno znanje kako u školi isto tako i u mektebu. Iz ove generacije svršenika Petih hatmi je učenica generacije O.Š. “Olovo” u šk. god. 2013/14 Ajla Višća”,istakla je muallima Pepić.
Na svečanosti svršenici hatme su odgovorali na pitanja iz Ilmihala od 1-8 stepena zatim učenjem napamet kur’anskih sura, a pokazali su veliki nivo znanja i u učenju ilahija, tekbira i citiranju hadisa o ramazanu i nauci koje su odabrali po svom izboru.
Na kraju glavni imam Esad ef. Pepić je čestitao svim svršenicima hatmi, muallimi i njihovim roditeljima potom je uz dodjelu šehadetnama uručio i prigodni novčani poklon svršenicima hatmi. Dovu je proučio hfz. Mahmut Dilek ramazanski gost MIZ Olovo iz Turske.
Prisutne džematlije su iskazali radost što su u ovom mubarek mjesecu posta, Kur’ana imali čast prisustvovati završetku pete generacije hatme u džematu Olovo. Nakon svečanosti uslijedile su čestitke i darovi, kao i pohvale vrijednoj muallimi i svršenicima hatmi.

E. Pepić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button