Općenito

U oktobru počinje projekat „GRUPE (SAMO)PODRŠKE ZA KORISNIKE PSIHIJATRIJSKIH USLUGA“!

Will HallOd 1. do 5. oktobra, u prostorijama Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (Zmaja od Bosne 8) će se odvijati projekat „Grupe (samo)podrške za korisnike psihijatrijskih usluga“ u organizaciji Udruženja “Metanoia” (www.ngometanoia.org).
U sklopu ovog projekta će se održati predavanja, radionice, projekcija filma, debata i neformalno druženje a predavač će biti Will Hall (USA), američki psihoterapeut, promotor mentalnog zdravlja, pisac i savjetnik kojem je i samom bila dijagnosticirana shizofrenija u ranim dvadesetim godinama. On se uspio oporaviti uz podršku prijatelja, pristup koji je usmjeren na društveno pomaganje, psihoterapijskim intervencijama i holističkim pristupom. Njegova životna priča je objavljena i u New York Timesu, dok je kao gost ili predavač bio u 8 zemalja širom svijeta.
Will Hall je 2012. godine bio gost Udruženja „Metanoia“ u sklopu projekta „Osluškivanje ludila“ a njegova predavanja i radionice su imale izuzetan odziv profesionalaca i osoba sa psihosocijalnim poteškoćama.
Ove godine edukator Will Hall će govoriti o savremenim metodama rada sa osobama koje imaju bipolarni poremećaj, shizofreniju ili neko drugo psihotično stanje, predstaviti internacionalni pokret čiji se pristup fokusira na „pacijenta“, predstaviti metodu “Otvoreni dijalog” (Open Dialogue) i tehnike za (samo)pomoć u kriznim stanjima te govoriti o važnosti zajednice u procesu psihološkog iscjeljenja.
Također, Udruženje „Metanoia“ će svim posjetiocima predavanjabesplatno dijeliti„Vodič za grupe (samo)pomoći – Prijatelji su najbolji lijek“ autora Willa Halla, koji je ustupio Udruženju besplatna prava za prevod i publikaciju.
Aktivnostima u sklopu ovog projekta mogu prisustvovati svi zainteresirani za problematiku mentalnog zdravlja – profesionalci, korisnici psihijatrijskih usluga i laici.
Za informacije o učešću i detaljnom programu javite se na metanoia.prijava@gmail.com!
Projekt je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.
Medijski pokrovitelj projekta je eFM Studentski radio a prijatelj projekta Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button