Općenito

Kruševo – uspješno završen projekat deminiranja

Kru+íevo 3U rejonu povratničkog sela Kruševo,u ratu poprištu žestokih ratnih bitaka za grad Olovo, danas je izvršena primopredaja još jednog, uspješno završenog zadatka deminiranja. Deminerski timovi Udruženja za eliminaciju mina (UEM) Sarajevo proteklih su dana, u okviru projekta tehničkog izviđanja očistili površinu od 25.577 m2. Prema riječima Salke Osmanspahića oficira za osiguranje kvaliteta deminirinja pri pomenutom udruženju radilo se o visoko rizičnoj i jako kontaminiranoj površini.
U okviru ovog zadatka mi smo manualnom metodom pretraživanja na ovoj površini pronašli 4 mine PMA3 (protiv-pješadijska nagazna mina A3), 1 protiv-tenkovsku minu, 54 kom. KB1 ( kasetnih bombi 1-zvončići) i oko 12 drugih NUS- kazao je Osmanspahić za naš program podcrtavajući da se radi o projektu koji finansira Evropaska Unija, a koji je ovo Udruženje odabralo kao prioritet za ovu godinu.
Avdo Degirmendžić – šef općinske Službe za CZ Olovo izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom, posebno s obzirom da da se ova visoko rizična površina, poput opasnog ostrva, nalazia u samom naselju.
Kru+íevo 4Mi osim ovog kvalitetno urađenog posla UEM-u Sarajevo dugujemo zahvalnost i za svesrdnu pomoć koju su nam pružili u toku poplava, kada su intevenisali u minskom području koje je pomjereno usljed klizišta.
Iako se radi o značajnom projektu Degirmendžić podsjeća kako Olovo i dalje, nažalost, spada u grupu minama najzagađenijih općina u BiH sa 25 km2 rizične površine, od čega 5 km2 čine rizične površine I kategorije, odnosno površina koje, u blizini kuća i naselja, direktno prijete životima ljudi. Do sada je na području općine Olovo deminirano tek nešto više od 1 km2 miniranih površina i to uglavnom uz infrastrukturne objekte poput elektro-vodova, gasovoda, puteva, PTT kablova itd.
U tom smislu CZ i dalje apeluje i poziva sve građane, posebno one koji žive u blizini miniranih područja, na maksimalan oprez. Odmah nakon što primjetite bilo šta što izgledom podsjeca na NUS ne pokušavajte isto dirati, već obavezno pozovite CZ ili prijavite slučaj policiji.
Tokom primopredaje ovog uspjesno završenog deminerskog zadatka zadovoljstvo nije krila ni Hanka Bešlija koja će kaže , nakon blizu 20 godina života u strahu od mina sada sigurnije moći koračati vlastitim imanjem.
Kru+íevo 5
Kru+íevo

Kru+íevo 2

Kru+íevo 1

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button