Olovo

DELEGACIJA VLADE ZE-DO KANTONA U RADNOJ POSJETI OLOVU

U Olovu danas boravi delegacija Vlade ZDK koju predvodi premijer Mirza Ganić. Premijera i Kantonalne ministre primio je načelnik općine Olovo Đemal Memagić sa saradnicima. Nakon sastanka koji je, u zgradi općine Olovo, trajao blizu 3 sata, o temama razgovora i zaključcima za naš program govorio je premijer Mirza Ganić.

  Bila je ovo redovna radna posjeta Vlade ZDK Olovu tokom koje smo od načelnika Memagića i njegovih saradnika upoznati sa trenutnom, prije svega, privrednom slikom i stanjem na području općine-kazao je premijer Ganić konkretno pominjući nekoliko tema o kojima se razgovaralo i problema koji su delegirani Vladi ZDK.

  • Govorili smo o izgradnji poslovne zone u neposrednoj blizini grada, koja će u Olovu unaprijediti privredni ambijent.
  • Turizam je, evidentno, vrlo ozbiljan olovski resurs. Vlada ZDK je pomagala i nastavit će pomagati razvoj vrlo reprezentativnog izletišta Zeleni Vir. Upoznati smo sa iskoracima koje, u tom pravcu, pravi Banjski centar „Aquaterm“.
  • Sagledali smo problem prostornog plana koji sputava investicije u ogroman hidropotencijal koji Olovo ima i obećali smo da ćemo sa svog nivoa djelovati prema Federaciji kao nivou gdje se taj problem rješava, a s naše strane ubrzat ćemo izdavanje koncesionih i drugih dozvola da bi se na tom planu napravili iskoraci.
  • Šumsko-privredno društvo ZDK (ŠPD) također je bilo tema naših današnjih razgovora u kontekstu nastojanja da Olovo kao sredina iz koje se značajno crpi ovaj resurs dobije i najveće benifite.    
  • Droga je, saznali smo, postala i olovski problem i u tom kontekstu dali smo zaduženja ministru i MUP-u ZDK da poduzmu sve zakonom predviđene mjere da se tom zlu stane na put.

Na naše pitanje koliko Kanton u trenutnoj situaciji ima snage pomoći Olovu u konkretnim projektima premijer Ganić je kazao da ZDK, pored problema koji će predstavljati dodatna izdvajanja za boračku populaciji i u situaciji kada je smanjeno punjenje budžeta, ispunjava sve svoje obaveze.- Prvi put svi su naši studenti dobili stipendije. Nastavljamo pomagati  projekte u  brojnim oblastima. Evo, konkretno kada je Olovo u pitanju, ovih smo dana uz sanaciju lokalnog puta za Gurdiće odobrili i sredstva za uličnu rasvjetu što je investicija od oko 80 hiljada KM- kazao je u izjavi za program našeg radija premijer Vlade ZDK Mirza Ganić.  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button