Olovo

Reis-u-ulema IZ BiH dr.Huesin ef.Kavazović boravio u posjeti Olovu

Medžlis Islamske zajednice Olovo posjetio je reisu-l-ulema dr.Huesin ef.Kavazović sa saradnicima muftijom sarajevskim dr.Enesom Ljevakovićem , dr. Abdulgafarom Velićem pomoćnikom muftije sarajevskog za vjerske poslove i sekretarom Vijeća muftija  Ahmedom ef. Purdićem.

Glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić i predsjednik Medžlisa Osman Gurda  izrazili su svoje zadovoljstvo posjetom i u ime  MIZ Olovo  ,reisu-l-ulemi dr.ef Kavazoviću je čestitali na ponovnom izboru za reisu-l-ulemu.Glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić, dr.Kavazovića je upoznao  da je Olovo uvrijeme kada je on došao na ovu dužnost  prije 20 godina, imalo oko 12.000 stanovnika , tri osnovne i dvije  srednje škole i oko 2.500 učenika  ,šest džemata i imama šest džamija i dva mesdžida.

-Danas imamo  20 džamija i 20 mesdžida ,8 džemata i 8 imama i jednu mualimu, dvije osnovne i jednu srednju školu i oko 1000 učenika i nažalost  manje 6358 stanovnika.Pored toga što izaziva našu i zabrinutost još veća je zabrinutost zbog odlaska naših porodica granica naše zemlje,istakao je između ostalog Esad ef.Pepić.

Zahvaljujući se na dobrodošlici reisu-l-ulema ef.Kavazović je istakao da želi da stekne sliku o stanju u kakvom jeste MIZ Olovo.

-Znam kroz šta je prošlo Olovo u najtežim danima o tome su svjedočila ogromna razaranja ali veliki broj šehida koji su nas zadužili.Naš zadatak je da očuvamo porodicu da pomognemo u odgoju i obrazovanju naše djece jer znamo da je porodica osnov svega bez porodice IZ ne može vršit svoju misiju jedino je može vršiti u saradnji sa roditeljima.Promjene se događaju u društvu  i one se odmah osjete u porodici.Došli smo danas da razgovaramo sa vama sa imamima koji su direktno na terenu jer pogotovo su nam važni naši najmlađi članovi džemata,kazao je između ostalog reis Kavazović.

Reis dr.Kavazović je prisustvovao jednom času mektebske nastave i tom prilikom polaznicima je uručio prigodne poklone. Sa imamima i nastavnicima Islamske vjeronauke s područja ovog medžlisa održao je sastanak na kojem je razgovarano o radu imama i nastavnika Islamske vjeronauke .

„Reisu-l-ulema je danas našoj djeci u mektebu poručio da vrijedi biti mektebsko dijete i da vrijedi biti poslušan svojim roditeljima i graditi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nama imamima ukazao je na važnost brige o našem narodu i zbližavanju naših ljudi. Također ohrabrilo nas je podrška reisu-l-uleme završetku našeg projekta izgradnje Ahi Evran-i Kiršehir džamije“, kazao je ef. Pepić.

Reisu-l-ulema dr.Huesin ef.Kavazović sa saradnicima i domaćinima Općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i glavnim imamom Esadom ef.Pepićem obišao je gradilište Ahi Evran i Veli Kiršehir džamije u Olovu,kompaniju „Alma Ras“ i  privredno imanje vlasnika Hate i Sakiba Behlulovića.Nakon obavljene zajedničke ikinidije namaza u džamiji Olovskim Lukama  reisu-l-ulema dr.Kavazović je imao susret sa olovskim privrednicima u BRC“Aquaterm“.

U svom obraćanju prisutnima reis dr.Kavazović je izrazio nadu da će se IZ na čijem je čelu uskoro pokušati  iznači način i sredstva za nastavak radova na započetoj Ahi Evran i Veli Kiršehir džamiji u Olovu ne krijući svoje zadovoljstvo vidnim napretkom Olova u svim segmentima ali žal zbog odlaska stanovništva što kako je kazao nije samo slučaj u Olovu.

Općinski načelnik Đemal Memagić prisutne kao i goste iz Islamske zajednice je podsjetio na dosadašnja ulaganja u infrastrukturu i poboljšanje uslova života građana na cijelom području općine Olova.U narednom periodu slijede zajednički napori na iskorištavanju prirodnih resursa koje Olova ima.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button