AktuelnoOlovoOpćenito

I NAKON 26 GODINA NE BLIJEDE SJEĆANJA NA HEROJA

Na koti 1022 – Konjsko brdo, gdje je podignuto spomen obilježje proslavljenom olovskom junaku Senahidu Boliću – Boli, danas se okupilo više od 500 poštovalaca njegovog lika i djela da, na 26.godišnjicu njegove smrti, odaju dužnu počast k-dantu II.bataljona I.Slavne olovske brigade. Nakon intoniranja himne, uz postrojavanje počasnog voda 2.pješadijskog puka OS BiH, brojne su delegacije i pojedinci položili cvijeće na spomenik olovskom heroju. Njegovi saborci i prijatelji, kroz program koji je uslijedio, prisjetili su se teških ratnih dana i uloge koju je rahmetli Bolo imao u odbrani Olova i Bosne i Hercegovine. U zoni odgovornosti bataljona kojim je komandovao slomljene su brojne neprijateljske ofanzive. U najvećoj od njih, onoj što je trajala od početka novembra 1993 do kraja januara 1994. godine, u jeku odsudnih bitaka za Olovo, lično predvodeći naše borce, u rejonu Prgoševa, Bolo je teško ranjen 14. januara, a na današnji dan (22.januara) od zadobijenih rana preminuo je u tuzlanskoj bolnici.

  Program je otvorio pjesmom o Boli osmogodišnji Muhamed Ibrahimović. O k-dantu Senahidu Boliću nadahnuto je govorila kčerka pripadnika Bolinog bataljona Enisa Bajraktarević, a Mujo Kućanović iz čete Musići, Salem Hršumović iz jedinice Ligatići i Mižinovići i Ahmet Rizvanović predsjednik RVI Olovo 92-95 govorili su o svojim iskustvima i sjećanjima na olovskog junaka.

Prisutne je pozdravio i načelnik općine Olovo Đemal Memagić koji je odajući počast Senahidu i svim šehidima i borcima pozvao na jedinstvo u miru – isto koje je bilo ključ uspjeha naše borbe i opstanka u ratu.

Na kotu Konjsko brdo ove godine pješice su iz tri smjera došle planinarske grupe. Uz tradicionalni memorijalni pohod koji organizuje PD „Smolin“ iz Olova, pješačile su i grupe sa Kremenjače (Musići i Klinčići) , te od mjesta ranjavanja grupa Kruševo. Za naš program govorili su vođe ovih grupa Zahir Ećo, Seid Sirćo i Behadem Bešlija.

Mnoga poznata lica srećemo i razgovaramo sa njima na koti Konjsko. Između ostalih razgovarali smo sa Salemom Čolakovićem, Hasudinom Šegićem, Seadom-Sejom Alićem iz 105 sarajevske koji je na ovaj memorijal došao sa unukom Hamzom, Miralemom Halilovićem – Dedom iz Lukavca…

Utiske na kraju manifestacije sa nama podjelio Jasmin Bolić sin rah. k-danta Bole i predsjednik udruženja koje nosi njegovo ime i koje je, uz MZ Bakići i Dolovi,  nosilac aktivnosti na organizaciji.

Nsimo zaboravili ni ulogu vrijednih članica Udruženja žena „Rahvanija“ –Bakići i Dolovi koje su, u mjesnom Domu u Bakićima za sve učesnike obezbjedile ručak i osvježenje. Razgovarali smo tim povodom sa predsjednicom Jasminom Hodžić.

Širi tonski osvrt na današnju manifestaciju donosimo vam u sutrašnjem izdanju našeg programa u okviru  naše prijepodnevne emsije „Olovo danas“. Reprizno i u našem popodnevnom „Mozaik-u“  

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button