Općenito

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kao glas onih na koje su mnogi zaboravili!

Neopjevani heroji koronavirusa – tako su mediji prozvali one koji ne mogu poslušati savjet „ostani kući“  jer o njima ovisi cijelo stanovništvo, one koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu sa stotinama ljudi – djelatnike u trgovinama s prehrambenim proizvodima.

Dok je koronavirusbio na pragu Bosne i Hercegovine, mnogi su odlazili u velike kupovine kako bi napunili zalihe i bili spremni za karantenu. Trgovci, vozači i uslužni radnici radili su prekovremeno, sa ili bez maski i rukavica, boreći se u isto vrijeme s povećanim brojem kupaca i ogromnim povećanjem potražnje, kao i s higijensko-epidemiološkim izazovima.

Zbog svih navedenih razloga, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH se među prvima angažirao, pozivajući na povećanu zaštitu svojih članova, ali i ostalih radnika, zahtijevajući od poslodavaca bolje radne uvjete, te pozivajući sve radnike da se video porukama jave i ispričaju svoju stranu priče u vrijeme korona virusa.

“Iza radnika u trgovinama je četrdesetak izuzetno napornih dana. Odradili su i odrađuju ogroman posao koji je i fizički naporan, ali i vrlo stresan. Rastrzani između straha od zaraze, ali i neizvjesnosti svog posla i egzistencije, te nedovoljno cijenjeni od svojih poslodavaca, trgovci su ipak nasmijani i strpljivo odgovaraju na sve potrebe kupaca.Ponosni smo na činjenicu da su, zahvaljujući našim aktivnostima, te apelu koji smo uputili poslodavcima u sektoru trgovine, mnogobrojni članovi Sindikata, iz svih dijelova BiH, dobili novčane stimulacije koje su išle uz martovsku platu. Međutim, jako puno je onih kojima se ni njihovi poslodavci, ni kupci, kao ni društvo u cjelini nisu uopšte zahvalili za svu požrtvovanost i predanost “, izjavili su iz Sindikata.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH povodom 1. maja, Dana rada ima namjeru napraviti cjelodnevni program koji će biti emitovan na njihovoj oficijelnoj Facebook stranici. Cilj ovog projekta je dati prostor svim radnicima u trgovini da otvoreno i hrabro progovore o svemu što su doživjeli otkako je počela pandemija korona virusa u našoj zemlji.  Na web stranici Sindikata nalaze se upustva kako poslati svoj video snimak. 

“Budite hrabri! Gotovo je sa šuti i trpi! Ovo je momenat koji niko od nas nikad prije nije doživio i od ovog vjerujemo nema većeg straha. Zato je vrijeme da imenom i prezimenom otvoreno i bez straha prozovemo sve one koji nam otežavaju ionako težak život trgovca. Čekamo vaše priče,a mi ćemo se pobrinuti da one budu rješenje vaših problema, poručuju iz Sindikata.

Pored cjelodnevnog programa na Facebook stranici Sindikata bit će upriličena i promocija pjesme „Na prvoj liniji fronta“ – https://www.youtube.com/watch?v=L16IA7TlbqM, posvećena svim radnicima koji u ovim vremenima nesebično daju sve od sebe kako bi mi ostali imali koliko – toliko normalan život. Pjesmu za koju je muziku napisao Vlado Don Guido, tekst Mersiha Beširović i Don GuidoizvodiSara Čejvan.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button