AktuelnoEkologijaOlovoTurizam

Poziv za popunjavanje ankete u sklopu projekta „Očuvanje i zaštita izvora i kanjona rijeke Orlje“

Udruženje „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ Olovo je započelo realizaciju projekta „Očuvanje i zaštita izvora i kanjona rijeke Orlje“ finansiranog od strane Evropske unije.

U želji da ispita i mapira mišljenja i stavove lokalnog stanovništva o potencijalima za razvoj ovog područja iz Centra Bolkay su kreirali kratku anketu koju možete pronaći na linku. Popunjavanjem ankete pomažete u formiranju slike o trenutačnom stanju i uspješnijem zadovoljavanju potreba lokalnog stanovništva na ovom području. Napominjemo da je anketa u potpunosti anonimna i da će odgovori biti zbirno obrađeni i analizirani.

Predsjednik udruženja „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ Saudin Merdan je ovom prilikom naglasio značaj ovakvog projekta :

-Kako na području izvora i kanjona rijeke Orlje nikada nisu sprovedena biološka istraživanja, te ne postoje podatci o biodiverzitetu ovog područja, trenutačno je primarni fokus ovog projekta na prikupljanju što većeg broja podataka kako bi se stvorila jasnija slika o trenutačnom stanju i neophodnim koracima za zaštitu ovog područja u budućnosti. U različitim periodima do septembra, mladi biolozi iz cijele BiH će raditi na istraživanju ptica, zeljastih biljaka, leptira, vodozemaca i gmizavaca, šišmiša, gljiva, vilinih konjica, tvrdokrilaca i drvenastih biljaka. Pored biološkog istraživanja i publikacije rezultata kroz projekat su planirane kreativne radionice za djecu, radionice Bio Blitz-a kao i uređenje prostora za odmor u području kanjona Orlje.

Projekat ima za cilj pokretanja inicijative za izradu prijedloga zakonskog okvira zaštite ovoga područja u općini Olovo, što bi omogućilo trajnu zaštitu i rad na razvoju održivog i ekološki prihvatljivog razvoja turizma u njemu.

Anketu možete pronaći na sljedećem linku; https://forms.gle/HSntS8zn4swpyrcS7 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button