AktuelnoVijesti iz ZDK

PREMIJER ZDK I ZAMJENIK KOMANDANTA NATO-ŠTABA RAZGOVARALI O SARADNJI VLASTI ZDK I OS BIH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković razgovarali su danas u Kasarni “Sedme muslimanske brigade” u Zenici sa zamjenikom komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadirom Mortenom Henriksenom i komandantom 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH brigadirom Emirom Klikom. Težište razgovora bilo je na saradnji civilnih vlasti Zeničko-dobojskog kantona s OS BiH i NATO-om tokom pandemije virusa COVID-19.

Premijer Ganić zahvalio je NATO-štabu na doprinosu jačanju mira i političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, koji su temelj prosperiteta i boljeg života svih građana. Istakao je da je ova vlada opredijeljena za uspostavu i jačanje saradnje sa svim strukturama koje su posvećene miru, razvoju i prosperitetu, a posebno OS BiH koje su pružile značajnu podršku civilnim vlastima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

-OS BiH su u jeku pandemije stavile na raspolaganje svoje resurse za smještaj oboljelih, osigurale šatore, krevete i ćebad, pomogle da organizujemo trijažne punktove u zdravstvenim ustanovama, te uz logističku pomoć NATO-a izvršile dezinfekciju objekata koji su bili žarišta pandemije u Maglaju. Pomoć OS BiH u ključnom trenutku je signal da civilne vlasti mogu u najvećoj nevolji računati na pomoć Oružanih snaga – rekao je Ganić.

Premijer ZDK je upoznao brigadira Henriksena i brigadira Kliku s aktivnostima koje su civilne vlasti ZDK-a poduzimale nakon izbijanja pandemije, kako bi se ojačali kapaciteti zdravstvenog sektora i zaštitili životi građana, osigurala pomoć za privredu, te na koncu stvorili uslovi za nesmetan početak školske godine.

Zamjenik komandanta NATO-štaba u BiH ponovio je da je NATO posvećen pružanju podrške OS BiH te da ovakve posjete daju bolji uvid u stanje i rad jedinica OS na terenu. Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje jedinica OS BiH s civilnim vlastima ZDK-a, kao i s organizacijom Crvenog križa, čiji je predstavnik također prisustvovao sastanku.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button