AktuelnoOlovo

RADNICI ŠUMARIJE OLOVO ZAPRIJETILI ŠTRAJKOM – TRAŽE HITNO I TRAJNO RJEŠAVANJE STATUSA

Sa protestnog skupa, održanog jutros u krugu radne jedinice „Jasen“  radnici PJ Šumarija Olovo –  ŠPD ZDK uputili su nadležnim hitan zahtjev za trajno rješavanje svog nezavidnog statusa u kome se nalaze.

Kap koja je prelila čašu dugogodišnjeg nepravednog odnosa prema proizvodnim radnicima bio je poslednji konkurs raspisan od strane ŠDP ZDK Zavidovići u kome se devet šumarskih inžinjera prima u stalni radni odnos, dok se svi ostali radnici primaju na određeno vrijeme.

  Tako je nastavljena dugogodišnja nepravdena praksa potpisivanja ugovora na tri mjeseca.  – To prema sadašnjim procedurama znači da ovi ljudi za mjesec dana, kada im ističu ugovori, ostaju bez posla, čekajući da se ponovo provedu i završe sve konkursne procedure koje znaju trajati po dva-tri mjeseca – kazao je za naš program Fahro Merdan predsjednik sindikalne podružnice radnika PJ Šumarija Olovo. Ističući kako se čeka ishod sastanka koji u sjedištu ŠPD ZDK u Zavidivićima traje između uprave i sindikata preduzeća Merdan je kazao kako je, uz ostale, osnovni zahtjevi radnika jasan: – Poništavanje postojećeg i raspisivanje novog Konkursa kojim se radnicima ne bi prekidao radni odnos.

  • Radim u Šumariji Olovo već 11 godina kao sezonac. Svako tri mjeseca nam se produžava ugovor i nikad nisi siguran kad ćeš ostati bez posla i bez egzistencije. Došao sam ovdje da sa ostalim kolegama dam podršku našem sindikatu u borbi za naša prava – kazao je za naš progra Rifet Kladanjčić jedan od radnika.

Hajrudin Gurda sa 38 godina staža u ovom preduzeću koje je u tom vremenu mjenjalo imena i vlasnički odnos kaže kako se kola uvijek lome na najtanjem, na sirotinji i proizvodnim radnicima.            – Scenarij je kao i sa „Stupčanicom“ običan radnik je uvijek kolateralna šteta. „Kola se lome uvijek na najtanjem kraju“ – kazao je Gurda.

Saznajemo da je podršku radnicima i eventualni dolazak u Olovo, ovisno o ishodu pregovora sa upravom najavila i predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Lejla Čatić. U razgovoru sa radnicima saznajemo kako je nepovoljan staus radnika rezultat ne samo konkretne konkursne nepravde već dugogodišnjih nepravdi, namještenih tendera, uvođenja privatnika i drugih poteza koji istiskuju postojeće radnike ostavljajući ih bez posla.

Pred samo zaključenje ovog teksta (10:30) dobijamo potvrdu da je stastanak u Zavidovićima završen bez konkretnog dogovora, jer direktor nije mogao ništa odlučiti bez premijera i Vlade ZDK, te da su se delegacje sindikata i uprave uputile u Zenicu na razgovore sa premijerom.

Također smo dobili potvrdu da su radnicima šumarije Olovo podršku uputili i radnici iz Vareša koji će sutra, ukoliko se ništa pozitivno ne riješi po pitanju statusa radnika, također obustaviti proizvodnju.

I dalje ćemo pratiti aktivnosti vezane za sudbinu ovih opravdanih zahtjeva radnika.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button