AktuelnoCentar za kulturuKulturaObrazovanjeOlovo

LIKOVNA KOLONIJA U SPOMEN NA DANIJELA OZMU

    Centar za kulturu, sport i informisanje u saradnji sa naše dvije osnovne škole – OŠ „Olovo“ i OŠ „Hasan Kikić“ Solun provodi projekat „Likovna kolonija – Danijel Ozmo 2020.“ U cilju promocije lika i djela ovog znamenitog bosansko-hercegovačkog umjetnika, rođenog u Olovu 1912.godine, naša Ustanova ovorila je sedmicu likovnog stvaralaštva u okviru koje učenici naših osnovnih škola  crtaju i slikaju razne motive, a njihovi izabrani radovi će na kraju projekta biti nagrađeni i izloženi u našem Muzeju, gdje će ih moći vidjeti i svi naši građani i posjetioci ovog prostora.

  Danas je ovaj projekat otvoren u OŠ „Hasan Kikić“ Solun, gdje je učenicima podjeljen pribor za rad (blokovi, tempere, kistovi…) Nakon podjele, a prije no što su učenici započeli sa svojim umjetničkim radom, o liku i djelu Danijela Ozme  govorila im je  naša Sanela Kaikčija. Ona je učenike podsjetila da se Danijel Ozmo bavio skulpturom, crtežom, slikarstvom i grafikom. Radio je uljem i akvarelom, a napravio je mapu linoreza iz bosanskih šuma, te crtao logoraše u Jasenovcu gdje je ubijen 1942. godine.  

Nakon toga krenuo je prvi likovni čas na otvorenom gdje su učenici u saradnji sa svojim nastavnikom likovne kulture radili na biranju tema za njihov likovni izražaj. Jesen i njen kolorit, kao i divan sunčan dan sami su po sebi inspiracija i dadatni motiv za uspješnu realizaciju ovog važnog kulturnog projekta. Za sve učesnike današnje likovne kolonije, uz pribor za slikanje, Centar za kulturu, sport i informisanje obezbjedio je i sendviće, te sokove.

Radujemo se uspješnom ishodu ovog projekta i radovima naših učenika koje ćemo vam, nakon muzeja, predstaviti i na ovim našim stranicama.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button