AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Preporuke Gradske biblioteke Olovo za hladne zimske dane

Ušli smo u posljednji mjesec još jedne godine. Većina nas jedva čeka da se i on završi, i godinu brojimo za broj više, kao da će sa njom isteći rok i svemu onome što nas je ogradilo i nametnulo neka nova pravila. U svakom slučaju, ne dozvolite da vam kraj 2020-te bilo šta pokvari. Vrijeme je za suhe kolačiće, čaj, dekicu i knjigu.

Zlatko Topčić rođen je 1955. godine u Sarajevu. Završio je Drugu gimnaziju, a 1977. diplomirao na Pravnom fakultetu, također u Sarajevu. Bio je pokretač, glavni i odgovorni urednik lista za književnost Slovo, jedan je od osnivača Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Osim što je romansijer, producirao je preko četrdeset pozorišnih predstava, pisao je scenarije za filmove, a djela su mu prevedena na dvanaest jezika.

Roman „28. 6. 1914.“, kaže profesor Edin Pobrić, duboko podriva bilo kakve apsolutne „historijske istine“, razbija i uništava mit o posljednjim iluzijama o historiji i njenim „procesima“, o zvaničnim verzijama velikih događaja, o „spontanim“ dešavanjima naroda, o pokretima, herojima, buntovnicima, o „pravim“ uzrocima i povodima za ratove, donoseći jednu posve neobičnu priču, lišenu bilo kakvog romantičarsko- ideološkog zanosa o bosanskom čovjeku.

Pobrić dalje govori, da je Topčić vješto vođen pričom, dobro usidren u mogućnosti jezika, ekstradijegetskom, naratorskom, perspektivnom, koja u isto vrijeme začudno uspjeva da pokrene i mit i ironiju, i historiju i autoreferenciju, Topčić majstorski determinira galeriju historijskih likova i njihovih sudbina koji su na različite načine bile uzrokom ili posljedicom atentata 1914. u Sarajevu.

Poglavlja romana uređena su tako da u svakom od njih otkrivamo jednu novu perspektivu iz koje je moguće posmatrati Sarajevo u doba atentata, ili pak posmatrati njegove poznate aktere u danima blizu atentata. Tačnije, svako poglavlje odnosi se na likove koji su na neki način povezani sa atentatom, no priča o svim tim likovima počinje uglavnom sličnim manirom: razvija se od jedinstvenog trenutka dana 28. juna 1914. godine, usmjeravajući svoju pažnju ka likovima koji su bili akteri tog specifičnog trenutka, kaže Milišić na portalu Strane.

Za naše mlađe čitaoce ove sedmice izdvojili smo djelo kojem će se posebno obradovovati oni koji vole historiju, a osim najmlađih poslužit će svakome ko želi naučiti ponešto o kraljevima i kraljicama Bosne, kraljevskim gradovima i zanimljivim činjenicama iz jednog drugog vremena.

Emir Durmišević rođen je 1985. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Kako kaže, od djetinjstva je izražen njegov talenat za crtanje, a profesionalno se bavi ilustracijom i animacijom iz čega je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Kraljevi i kraljice Bosne je knjiga nastala kao finalni proizvod magistarskog rada čija je tema bila „Ilustracija kao sredstvo promocije kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine“. Istražujući i čitajući o srednjovjekovnoj Bosni, Emir se zapitao zašto mi o našim kraljevima i kraljicama ne znamo gotovo ništa, a uz upoznavanjem njih, upoznajemo i naše srednjovjekovne gradove, te je svoje znanje i umjetničke i kreativne sposobnosti sjedinio u ilustrovanu knjigu.

E. Filipović, profesor na odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta o ovom djelu kaže: U knjizi „Kraljevi i kraljice Bosne“ ponuđena su autorova viđenja nekih od glavnih likova srednjovjekovne bosanske prošlosti, zasnovana na prenaglašenom ili predimenzioniranom prikazivanju njihovih osobina, pri čemu takva perspektiva ne daje posve iskrivljenu sliku stvarnosti. U oblikovanju likova, kaže profesor, umjetnik je nastojao identificirati i predstaviti određene prepoznatljive karakteristike vladarskih parova Bosanskog kraljevstva na osnovu poznatih i dostupnih podataka o njima iz suvremenih pisanih ili likovnih izvora.

„Historija srednjovjekovnog Bosanskog Kraljevstva ispunjena je pričama o slavnim vladarima, kraljevima i kraljicama, čije su živote obilježili raskošna vjenčanja, srdačni i burni odnosi sa susjedima, veličanstveni turniri, lične tragedije, te ratovi i presudne bitke koji su u mnogim slučajevima mijenjali ne samo tok historije Bosne i Balkana već i Evrope u cjelini. Neki od tih kraljeva i kraljica bili su slavni i poznati daleko izvan granica Bosne. Širom Evrope pronosio se glas o uglednom i bogatom kraljevstvu na Balkanu… Bosanskom Kraljevstvu.“ Emir Durmišević

Ilustracije su ono što ovu knjigu čini izuzetno bogatom, one će pomoći da otvorimo vrata u jedan davno izgubljeni svijet prepun intrigantnih likova i priča.Preporuke naše GB možete poslušati na linku ispod;

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button