AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

NR KINA DONIRALA KANTONALNOJ BOLNICI VRIJEDNU DONACIJU U MEDICINSKOJ I ZAŠTITNOJ OPREMI

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini donirala je 50.000 KM vrijednu donaciju medicinske i zaštitne opreme Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), koja sadrži ultrazvučni aparat te 5.000 zaštitnih maski i 1.000 zaštitnih odjela za borbu protiv pandemije virusa Covid-19.

Savjetnik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake naveo je da su Vlada, nevladine organizacije te kineski državljani koji žive u BiH, od početka pandemije koronavirusa donirali 50.000 doza vakcina, ali i druge vrste medicinskih materijala za BiH, te da je opredjeljenje ove zemlje da jača zdravstvenu saradnju na globalnom nivou, kako bi se što prije i okončala borba te pobijedila pandemija korona virusa.

zdk.ba

-Odabrali smo Zenicu kako bismo doprinijeli boljoj zaštiti medicinskog osoblja KBZ-a koji dugo vremena radi na frontu protiv epidemije. Skidam kapu za vašu profesionalnost. Prijatelji, velika udaljenost između Kine i BiH ne može spriječiti prijateljstvo izmeđa naša dva naroda – kazao je Diake.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je narodu NR Kine na donaciji, koja je, napomenuo je, stigla zahvaljujući angažmanu ljekara zeničke bolnice Maliku Ejuboviću. Naglasio je da je KBZ bila prioritet i za Vladu ZDK, koja je sve svoje resurse, posredstvom Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, usmjerila u jačanje kapaciteta te ustanove.

-Ono što je bitno spomenuti je da smo započeli i jedan historijski projekat u KBZ-u, a to je projekat “Energetska efikasnost”. Direktor KBZ-a me jutros obavijestio da je u petak raspisan i javni poziv. Ponovo ćemo putem politike, Federalnog parlamenta, dobiti Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH, a planirano je i da naša KBZ dobije jedan ozbiljan iznos sredstava za svoju konsolidaciju – najavio je premijer Bašić.

zdk.ba
zdk.ba

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Adnan Jupić podsjetio je da su upravo hirurzi zeničke bolnice prvi u regionu operisali kovid-zaraženog pacijenta, a ginekolozi “carskim rezom” izvršili prvi porod zaražene trudnice. ZDK je na početku pandemije, podsjetio je Jupić, prvih četiri-pet mjeseci bio “ostrvo” na širem području Balkana bez umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac rekao je da će savremeni UZV aparat biti instaliran na Odjelu interne medicine, te da će donirana zaštitna oprema dobro doći za zaštitu zaposlenika koji svakodnevno rade sa kovid pozitivnim pacijentima.

Radio Olovo/Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button