AktuelnoVijesti iz BiH

Sarajevo domaćin za 200 učesnika Kongresa o pčelarstvu iz 12 država

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održat će se u Sarajevu u subotu 12. i nedjelju 13. novembra ove godine. Kongres je pokrenut 2016. godine, a organizatori ovogodišnjeg Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska).

Suorganizatori Kongresa su The European Hygienic Engineering & Design Group – EHEDG (Hrvatska), Savez pčelara Federacije BiH, Savezi pčelara Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona, Multi Lab Tuzla, Veterinarski zavod Bihać, Udruženje poljoprivrede i prehrambene industrije kantonalne privredne komore Tuzla, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Požega (Hrvatska) Agencija za certifikaciju halal kvalitete BiH.

Ove godine Kongres će biti održan u hotelu Hollywood u sarajevskoj općini Ilidža. Do sada je prijavljeno više od 30 predavača koji će kroz kroz opće teme, sekcije zdravlje pčela i pčelinje bolesti, tehnologija pčelarenja, radovi iz prakse, tehnologija prerade pčelinjih proizvoda, standardizacija i kvalitet pčelinjih proizvoda, apiterapija i apiturizam predstaviti svoja istraživanja i time dati doprinos razvoju pčelarstva ne samo u BiH nego i u regiji.

Kongres je i ove godine međunarodnog karaktera, a svoje učešće su najavili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Turske, Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Njemačke. Organizatori navode da je Kongres idealno mjesto za usvajanje novih znanja o najnovijim svjetskim dostignućima iz oblasti pčelarstva i proizvodnje i primjene pčelinjih bolesti ali i mjesto gdje se mogu steći nova prijateljstva i razmIjeniti znanje i iskustvo.

Na jednom mjestu biće okupljeni pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i svi oni koje zanima zdravlje i zdrav način života u skladu sa prirodom. Tokom dva dana planirano je učešće više od 200 učesnika iz 12 država svijeta.

Press kongresa

Detaljnije info pratite na linku https://www.facebook.com/beecongres

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button