AktuelnoHumanitarne akcijeOlovo

U petak 04.novembra 2022.godine – CK Olovo organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi

U petak 04.novemra 2022.godine Crveni križ općine Olovo organizuje dvanaestu po redu akciju dobrovoljnog darivanja krvi .Akcija će se održati u prostorijama Crvenog križa sa početkom u 08,30 sati i trajat će do 16,00 sati.

I ovaj put akcija se održava u saradnji sa Federalnim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Sarajeva.

Koristimo priliku da pozovemo sve zdravstveno sposobne žene i muškarce, radnike, radnice, srednjoškolce učenike i učenice da se odazovu ovoj akciji i postanu dio velike humane porodice dobrovoljnih davalaca krvi,kaže se u pozivu iz CK Olovo.

Evo i najvažnijih razloga zbog kojih bi svako trebao barem pokušati donirati dozu krvi. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

U svijetu se prikupi 92 miliona doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Otprilike polovica od toga, prikupi se u zemljama visokih prihoda u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Više muškaraca nego žena

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način.

Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – davaoc krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davaoca krvi, a time i dovoljne količine krvi. U ovakve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju niti onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine. 

Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Veliki broj žena postanu redoviti davaoci krvi upravo kada prođu ovu životnu fazu. Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

1. Redovno darivanje krvi povezano je s manjim rizikom od infrakta

O toj temi napisano je nekoliko radova – govori dr. Jukić, a naučno je potvrđeno kako redovni davaoci krvi rjeđe obolijevaju od infrakta miokarda.

2. Određivanje zdravlja krvi

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezuz faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis – objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak ljekarski pregled također uobičajeni dio obrade svakog davaoca. S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji pa se stariji davaoci krvi, nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje.

3. Osjećaj samopoštovanja za duži i kvalitetniji život

Većina dobrovoljnih davaoca krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje. Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu – to se ničime ne može platiti, ističe dr. Irena Jukić. (Zadovoljna.hr)

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button