AktuelnoVijesti iz BiH

Telemach fondacija otvorila novi poziv organizacijama za Program regionalnih grantova

 

U hotelu Evropa u Sarajevu, u organizaciji Telemach fondacije, 19. februara je održana Završna konferencija drugog ciklusa Programa regionalnih grantova. Tom prilikom predstavljeno je nekoliko primjera uspješnih projekata lokalnih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine koji su uz podršku ovog programa realizirani tokom prošle godine. Također, zvanično je otvoren i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kroz novi ciklus Programa regionalnih grantova. Zbog velikog interesa organizacija u prethodna dva ciklusa, ukupni budžet Programa regionalnih grantova za 2024. godinu povećan je za 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se prijaviti

Način i uvjeti prijave na Program regionalnih grantova, te svi detalji poziva dostupni su na web stranici Telemach fondacije.

„Oduševljeni smo rezultatima, entuzijazmom i predanošću koje su svi korisnici naših grantova pokazali u nastojanju da naprave promjene u svojoj zajednici. Sve te organizacije bile su sjajni partneri Telemach fondacije u stvaranju boljih uvjeta za život i održivije budućnosti u našoj zemlji. Inspirisale su nas da ove godine povećamo ukupni budžet za grantove na 60.000 KM, kako bi nekim novim udruženjima i njihovim projektima bili još snažnija podrška u promjenama koje žele ostvariti. Prijavite se, s nestrpljenjem iščekujemo da podržimo vaše nove ideje i projekte koji će ostaviti trajno dobro u društvu“, poručila je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Program regionalnih grantova je platforma putem koje Telemach fondacija treću godinu zaredom podržava civilno društvo i podstiče održivi razvoj. Usmjeren je na finansijsku i mentorsku podršku udruženjima građana iz malih zajednica kroz jasne kriterije i uz podršku stručnog žirija, pružajući im priliku da ostvare održive rezultate i poboljšaju kvalitet života lokalnog stanovništva u oblastima obrazovanja i zaštite životne sredine.

Prošle godine stručni žiri imao je težak zadatak da među više od 100 prijava odabere najbolje. U međuvremenu, kriteriji su poboljšani, a organizacije će se morati potruditi da stave veći fokus na održivost projekata.

 Inspirativne priče iz 2023.

U okviru ove jedinstvene inicijative od 2022. godine, kroz dva poziva, podržana su 23 udruženja širom zemlje, s ukupnim dodijeljenim sredstvima od 108.803,74 KM. Realizovani projekti su doprinijeli i različitim temama poput inkluzivnog obrazovanja, STEM-a, zaštite okoliša, razvoja lokalnog turizma, unapređenja kulture, međugeneracijske saradnje, inkluzije i volonterizma te povezivanja i boljeg kvaliteta života uopće.

Prošle godine grantove je koristilo 11 udruženja iz 11 bh. gradova: UG Centar za učenje i edukaciju „Naučionica“ Gacko, UG Fudbalski klub Rudar Breza, Udruženje za informisanje i afirmisanje građana “Z-Media” Zavidovići, Udruženje žena Devetak, Udruženje „Orhideja“ Stolac, Odred izviđača Visoko, Omladinska organizacija “Čuvari Sane” Prijedor, Naučno-umjetničko udruženje “Laboratorium” Tuzla, Udruženje građana “Eho” Bileća, Zaklada „Linnovate“ Livno i Udruženje građana “Green team” Novi Grad. Najuspješniji među njima svoje rezultate su predstavili na Završnoj konferenciji Programa regionalnih grantova za 2023.

„Projekt Biciklom kroz Livno rezultirao je stvaranjem mreže biciklističkih staza koja posjetiteljima omogućava istraživanje slikovitih krajolika, povijesnih znamenitosti i autentične lokalne kulture na jedinstven način. Tako se povećava turistički potencijal grada i stvaraju nove poslovne prilike za lokalne poduzetnike“, istakao je Nikola Periša, direktor Zaklade Linnovate Livno.

Uz podršku Programa regionalnih grantova grad Bileća je nakon više od 50 godina ponovo dobio svoje amatersko pozorište.

 

„Pokrenuli smo Omladinsko pozorište, što je našoj opštini dalo novi, vrijedan kulturni sadržaj. Naša predstava Mnogo buke oko svačega, koja tretira problem vršnjačkog nasilja, imala je tri izvođenja u Bileći. Bila je to prava pozorišna svečanost koja je oduševila publiku. Uslijedila su brojna gostovanja na festivalima, a naša očekivanja su u potpunosti nadmašena. S projektom Omladinsko pozorište naš Dom mladih postao je omiljeno mjesto za svakodnevne susreta i saradnju mladih Bileće“, kazao je Lazar Gnjato, predsjednik skupštine UG “Eho” Bileća.

Program regionalnih grantova doprinio je i smanjenju nejednakosti i inkluziji među djecom na području opštine Breza, gdje je FK Rudar u saradnji sa lokalnim centrom za socijalni rad organizirao Otvorenu školu fudbala. Na ovaj način pristup sportskim sadržajima dobila su i djeca iz marginaliziranih grupa i socijalno ugroženih porodica.

„U Otvorenu školu fudbala poželjeli smo dobrodošlicu za 20 dječaka i djevojčica. Kroz učenje nogometnih vještina omogućili smo im da se druže sa vršnjacima, a u okviru radionica proveden je i edukativni program podizanja svijesti o jednakosti među djecom. U okviru projekta održano je više od 36 zajedničkih treninga. Za kraj smo priredili druženje učesnika Otvorene škole i naše Omladinske škole fudbala u SRC Ahmedspahić u Brezi, a osim fudbalskih vještina na terenu smo mogli vidjeti i rezultate inkluzije“, istakao je Tarik Mamela, član uprave ŠF “Rudar” Breza.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button