Općenito

Učenici VIIIa OŠ”Hasan Kikić” sakupili 250 kg plastičnih boca

OŠ"Hasan Kikić"SolunUčenici VIII aIako je otkup i reciklaža plastike,papira,stakla na području BiH počeo prije nekoliko godina još uvijek su rijetki primjeri organizovanog prikupljanja otpada.

Čepovi sa plastičnih boca za reciklažuUčenici OŠ „Hasan Kikić“Solun tačnije VIIIa razreda koji su ujedno i članovi ekološke sekcije „Ljubitelji zdrave čovjekove okoline“ koju vodi njihova razrednica i profesorica Engleskog jezika Emira Đuhera Ivojević napravili su pionirski potez kada je općina Olovo u pitanju.
Već nekoliko mjeseci Erna Buševac,Melisa Čolaković,Faris i Sandea Džakmić,Edin Halilović,Selma Hasanspahić,Amela Hodžić,Ajla,Merdina i Armin Kamenjašević,Sadin Kišić,Edina i Mehmedalija Klempić,Ajdin i Edin Kljajić,Samira Kopić,Muamer Lubarda,Azra Mehanović,Berina Muftić,Nedžad Muminović,Aiman Salibašić,Ajdin Smailhodžić,Ajdin Smajić,Ajla,Almedina i Amina Višća uz pomoć razrednice Emire Đuhera Imamović vrijedno su radili na prikupljanju plastičnih boca.U organizaciji i skladištenju podršku i pomoć pružili su im radnik ove škole Miralem Kopić i direktor Avdo Hasanpahić.
Prikupljene plastične boce
Iako nisu naišli na veliku podršku ostalih učenika škole uspjeli su prikupiti oko 300 kg boca tzv.PET ambalaže koju će prodati najpovoljnijem otkupljivaču.
Plastične boce,PET ambalaža-“Jedan kg PET ambalaže košta 35 feninga,prikupljeni novac iskoristit ćemo za ekskurziju ili kako se dogovrimo u našoj sekciji gdje bude potrebno”kaže profesorica Ivojević. (PET je oznaka za polietilentereftalat koji se koristi za proizvodnju plastične ambalaže,PET ambalaža obuhvata sve plastične boce za različite napitke.)
Prof.Emira Đuhera IvojevićProfesorica Emira Đuhera Imamović pored toga što vrijedno radi na širenju ekološke svijesti kod učenika svojim primjerom nastoji pokazati kako se treba odnositi prema okolini tako što kroz praktičan rad tzv.otpad u kreativnoj radionici pretvaraju u zanimljive kreacije.
Ovaj primjer je vrijedan pažnje i za svaku čestitku jer otpad odnosno novac leži svuda oko nas samo ga treba pokupiti.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button