Općenito

Okrugli sto i izložba u povodu 100 godina od rođenja Daniela Ozme

 

U povodu stogodišnjice rođenja velikog slikara Daniela Ozme, u OŠ „Olovo“, održan je okrugli sto na temu „100 godina od rođenja Daniela Ozme“. O životu i djelu govorio je prof.dr.Ibrahim Krzović, historičar umjetnosti. Daniel Ozmo rođen je 1912. godine u Olovu, u mnogobrojnoj i siromašnoj jevrejskoj porodici. Imao je braću Alberta, Isaka, Morica, sestre Saru i Hanu, i nijedno od njih nije preživjelo Drugi svjetski rat. Porodica u Sarajevo doseljava kada je Daniel bio mali, i on se tu školuje sve dok se ne odluči za slikarski poziv i na stručno obrazovanje ne ode u Beograd, kod profesora Ljube Ivanovića.

Po završetku školovanja Ozmo se vraća u Sarajevo gdje nastavlja sa radom. Dvije godine je radio kao profesor u Prvoj gimnaziji, ali kao i za većinu boema tog vremena, stalni posao i profesionalna stega nisu bili za njega. Opčinjavali su ga noćni život, fizionomija tijela radnika koji obavljaju fizički teške poslove i pejzaži. To su bili najčešći motivi njegovih radova. Najuspješnijim djelima sa smatraju njegov ciklus linoreza sa motivima bosanskih šuma    i autoporteta. Osim grafike bavio se i akvarelima, uljem i skulpturom. Ubijen je u Jasenovcu 1942. godine.

U zaključcima koji su doneseni nakon okruglog stola ,pokrenuta je inicijativa da se ove godine  organizira likovna kolonija „Daniel Ozmo“ koja bi prerasla u tradiciju.Također je donesen zaključak o pokretanju aktivnosti za vračanje starog naziva OŠ „Olovo“ koja je nekada nosila ime ovog velikog slikara.

U sklupu obilježavanja stogodišnjice , postavljena je izložba njegovih slika  . Učenici OŠ „Olovo“ su imali priliku izlagati  svoje radove sa temama i motivima koje je najviše u svojim djelima isticao Ozmo.

Najboljim radom proglašen je crtež Kenana Kladanjčića, drugi je Amara Goduševića i treći Fahrudina Šehovića. Pobjednici  će biti nagrađeni za Dan škole u maju.

Najbolje radove izabrao je prof. dr. Ibrahim Krzović, koji ih je i potpisao.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button