AktuelnoKulturaOlovo

PROMOVISANA KNJIGA „PROŠLOST KLADNJA SA DETALJNIM POPISOM STANOVNIŠTVA 1850/51“

Na poziv autora, te naših kolega iz Kladanjskog centra za kulturu i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Kladnju smo prisustvovali promociji knjige „ Prošlost Kladnja sa detaljnim popisom stanovništva 1850/51“ . Dodatni razlog za naše zanimanje leži u činjenici da je Olovo i u vrijeme osmanske uprave u tom periodu, te kasnije kao dio Kladanjskog sreza, bilo dio iste administrativne oblasti.

 Mr Kemal Nurkić koji je uradio prevod i prepis turskih popisnih deftera iz tog perioda kazao je za naš program da se ovom knjigom zapravo otvara jedno značajno ali neistraženo višestoljetno iskustvo života na ovim područjima. – Mi o 400 godina svoje istorije pod osmanskom upravom vrlo malo ili ništa ne znamo, dok istovremeno u otvorenim arhivima Republike Turske postoji preko 96 miliona dokumenata i preko 360 hiljada deftera koji govore o tom periodu našeg postojanja i života na ovim prostorima. – Vrijednost ovog djela je u činjenici da smo jedan mali komadić tog mozaika preveli i ugradili u ovu knjigu – kazao je mr Nurkić u izjavi za naš radio.

Prof.dr Sakib Softić Kladnjak porijeklom i jedan od autora ove knjige posebno je naglasio činjenicu da je knjiga obogaćena nizom istorijskih činjenica vezanih za ovo područje. Pri tome su saradnja sa lokalnim stanovništvom i detaljna istraživanje na  terenu bila od ključne važnosti za taj segment.

Prof.dr. Edin Mutapčić kao treći autor knjige posebno je pak izdvojio mogućnost da na osnovu podataka iz knjige mnogi ljudi sa ovih područja obogate i  kompletiraju svoje porodićno stablo i lozu.U gradskoj biblioteci u Olovu koja na svojim policama sada ima ovaj novi naslov kazali su nam kako je evidentno pojačano zanimanje za ovu knjigu. (foto F.B i K.P)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button